Volt och rakt spår gör hopphästen lydig

Svårighetsgrad: Bas

Volt och rakt spår gör hopphästen lydig

 

Få hästen lydig och lösgjord - och kontrollera sen att hästen verkligen svarar. Det är tanken med denna veckas hoppövning, som tränaren Per Dahlgren bjuder på.

 

Tipstack till: Per Dahlgren
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Hoppövningen denna vecka är en trestegsraket. Först får du verktyg för att göra hästen lösgjord och lydig, sen kollar du att det funkar även på rakt spår. Och till sist lägger du upp tempot och hinderhöjderna för att kontrollera att din ridning gett resultat.
 
Gör så här:
A. Rid i en ganska lugn galopp på väldigt låga hinder, 50-70 centimeter höga, oavsett utbildningsståndpunkt. Viktigt är att rida vinkelrätt mot och från hindren. Gå in i volten ganska omgående efter ett litet hopp, för att kontrollera att du har kontroll på hästen. Lösgör från handen och kolla att den är framme fölr skänkeln.
Vänd ur volten, räta ut och hoppa ett litet hinder igen. I landningen efter andra hindret, flytta lite för inre skänkeln upp mot väggen för att få tillbaka kontrollen och balansen i hästen; du ska inte behöva dra den i munnen, du ska ha balans och kontroll. Gör övningen åt båda hållen.
- Den här övningen får ryttaren att bli fokuserad. Och eftersom hindren är så små kan även nervösa ryttare rida den och behålla fokus på vägval, tempo och lösgjordhet. Hästarna blir uppmärksamma och lydiga, säger Per Dahlgren, hopptränare.
 
B. Ha hindren ganska låga, du kan höja något, upp till en meter beroende på utbildningsståndpunkt. Börja hoppa det rättuppstående hindret först. Det ska vara tre meter från en galoppbom till hindret, sedan tre meter till en galoppbom från hindret. Sen blir det en sträcka utan galoppbommar. Där ska hästen hinna med fyra galoppsprång (mellan hindren är det sex galoppsprång, det är alltså fyra mellan bommarna). Före oxern kommer en ny galoppbom, liksom efter oxern. Hoppa i lugn och ro. De fyra galoppsprången mellan bommarna är något förkortade. Hoppa åt båda hållen, eventuellt kan du höja något.
- Syftet är att kontrollera att arbetet som gjorts på volten tidigare även fungerar på rakt spår. Det är kontroll- och lydnadsträning, förklarar Per Dahlgren.
 
C. När övning B funkar bra, ta bort galoppbommarna. Rid distansen i båda varven med fem galoppsprång mellan. Lägg upp tempot en aning. Då kontrollerar du att du har kvar bjudningen och kontrollen. Hästen ska inte springa ifrån dig, då har inte jobbet du gjort innan fungerat. Nu kan du höja hur högt du vill utifrån utbildningsståndpunkt. 
 

Syfte:
Ryttarfokus, lydnad hos hästen, lösgjordhet och att kunna rida på både böjt och rakt spår. Syftet med att göra alla tre övningarna på rad är att få bekräftelse på att tidigare övning fungerat bra.
 
Svårighetsgrad:
Alla kan göra övningarna. Om man är väldigt orutinerad och inte har koll på balansen, kan man i "A" göra en större volt så att man går runt det andra hindret.
- Men jag gör övningarna även med mina hästar som går svår hoppning, säger Per Dahlgren.
 
Tänk på det här:
Hindret är inte huvuduppgiften, det är vägar, balans och lösgjordhet som räknas. 
  






denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0