Testa ett hoppinspirerat och roligt dressyrpass

Svårighetsgrad: Medel

Träning över grengränserna:
Testa en hoppinspirerad dressyrövning

En av de absolut vanligaste markarbetesövningarna inom hoppningen är att ställa ut bommar eller låga hinder på ett visst avstånd från varandra - och sedan variera antalet galoppsprång mellan dem. Även om man inte vill använda sig av bommar går det att träna dressyrhästen på liknande sätt!


Att kunna kontrollera längden på galoppsprången är inte bara viktigt för hopp- och fälttävlansryttaren, det är lika viktigt om du rider dressyr. Kan du inte länga sprången så går det inte att rida ökningar och går sprången inte att korta blir exempelvis piruetter omöjliga att genomföra.
 
Använd koner
Mät eller stega ut två avståndsintervaller, ett intervall på varsin långsida. Om du exempelvis utgår från att ett "naturligt" galoppsprång för hästen är 3,5 meter kan ena intervallet vara 21 meter (6 galoppsprång) och det andra vara 14 meter (4 galoppsprång). Ställ ut koner så att du vet mellan vilka punkter du ska räkna sprången (se skiss).
Intervallerna får gärna vara placerade innanför spåret, då blir det svårare eftersom varken du eller hästen har någon vägg eller något staket att ta stöd av.
 
Balans genom kortsidan
Rid i arbetsgalopp längs med resten av spåret och lägg gärna en volt vid varje kortsida för att balansera upp galoppen. Mellan konerna rider du på det antalet galoppsprång som du bestämt dig för, och efter sista konen återgår du till en balanserad arbetsgalopp.
Att rida 21 meter på 6 galoppsprång ("normal" hoppgalopp) innebär för många hästar att de får länga steget lite grann. Väljer du istället att lägga in 7 galoppsprång så går hästen med 3-meterssprång, och lägger du in 8 språng så är varje steg cirka 2,6 meter - det vill säga ganska kort.
 
Variera antalet språng
Lek med galoppen, lägg gärna in lite längre/färre galoppsprång i ena intervallet och lite kortare/fler i det andra. Ändra antalet språng ofta och byt varv emellanåt. Vill du varva med trav så kan du exempelvis rida övningen ett varv, bryta av till trav, vända snett igenom, fatta ny galopp, rida övningen ett varv åt andra hållet och så vidare. Glöm inte skrittpauser och att berömma hästen när den svarar på dina hjälper!
 

Antal språng:  Längd på sprången:
5 4,2 meter
6 3,5 meter
7 3 meter
8 Ca 2, 6 meter
9 Ca 2,3 meter

 
Antal språng:  Längd på sprången:
3 Ca 4,7 meter
4 3,5 meter
5 2,8 meter
6 Ca 2,3 meter


Obs! Dessa tabeller går inte att använda vid hoppning eller ridning med bommar/cavaletti. Då måste man nämligen plocka bort ett galoppsprång eftersom avsprånget och landningen tar ett halvt språng vardera.

Lämplig för unghästar?
Ja, om kraven inte är så stora på att korta och länga sig.


Anki Yngve

 


 
SYFTE
Tränar ryttarens förmåga att kunna korta och länga galoppsprången. Ger dessutom en känsla för hästens galopp, hur en viss längd på galoppsprången "känns". När det gäller hästen så tränar övningen upp uppmärksamheten för hjälperna. Många hästar blir även mer "vakna" efter att man ridit den här övningen.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Övningen går att variera så att den passar olika utbildningsståndpunkter. Från och med att ryttaren kan rida hästen balanserat i galopp så kan han eller hon börja träna så här. Mer avancerade ryttare kan tänja på galoppsprångens längd ganska mycket, men tänk på att galoppens kvalitet, rytm och balans inte får gå förlorad.

VIKTIGT!
Hästen ska vara rak i kroppen när den kortar och länger sig. Om den skjuter ut rumpan eller bogen åt något håll i upptagningarna är det för att den är oliksidig eller för att den inte vill eller orkar samla sig. Ställ inte hästen inför större utmaningar är du vet att den är redo för!


Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0