Styrketräning för byten i serier

Svårighetsgrad: Avancerat

Styrketräning för byten i serier

Genom att växla mellan branta skänkelvikningar i skritt och galoppfattningar får du en uppmärksam och stark häst. Det är ett perfekt sätt att öva byten i serier på utan att behöva ligga och nöta bytena, enligt Mads Hendeliowitz.

Tipstack till: Mads Hendeliowitz
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

När man ska börja öva byten och/eller byten i serier blir det lätt att man nöter själva bytena. Men enligt dressyrtränaren, unghästutbildaren och GP-ryttaren Mads Hendeliowitz är det minst lika viktigt att träna bra galoppfattningar och att få hästen stark nog att orka. Den här övningen stärker dels hästen, dels får den hästen att börja vänta på nästa moment vilket gör den uppmärksam. Dessutom får den bakbenen inunder sig och nya insidan hamnar på plats.
- Jag älskar den här övningen, säger Mads Hendeliowitz.

Tänk på att det är ganska tungt för hästen, om det blir problem, gör ingen affär av det men klappa inte heller när hästen gör fel. Och släpp inte tyglarna helt - det betyder ju belöning. När hästen gör rätt, ge den massor av beröm med både röst och klappar.
- Hästen motiveras av beröm, men den blir inte motiverad av att få en däng på ändan när den gör fel, som Mads Hendeliowitz uttrycker det.

Gör så här:
Rid längs fyrkantsspåret i höger varv. Efter hörnet, gör en brant skänkelvikning tills du nått kanske fem meter innanför spåret. Då fattar du höger galopp och galopperar tre-fyra språng. Sakta av till skritt och gör skänkelvikning ut till spåret igen, undan för höger skänkel. Ute vid spåret fattar du vänster galopp och galopperar tre-fyra språng. Upprepa sedan så många gånger du hinner varje långsida, och gör sedan om allt i andra varvet.

Syfte:
Att få till bättre galoppfattningar och att stärka hästen. Förbereder för galoppombyten och byten i serier.

Svårighetsgrad:
Avancerad. Jobbigt för hästen, så du måste vara på det klara över vad du gör själv innan du ger dig på övningen.

Tänk på det här:
Glöm inte att lätta av med handen, det är inte meningen att du ska "dra ihop" eller "hålla" hästen i form. Ge mycket beröm, det motiverar hästen.


Kommentar från en "testryttare"
Linda Taborelli, som red den här övningen på sin sjuåring Rasmus (har precis startat Msv B:3) på en clinic för Mads, tyckte så här om övningen:
"Rasmus tyckte nog att det här var den jobbigaste övningen under clinice. Dels har jag inte ridit den tidigare och var själv lite osäker på hur det skulle gå och då påverkas han mycket om jag inte är tydlig och i balans. Hans galopp efter detta blev jättefin och bytena blev jättebra."

 



denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0