Smala hinder- blir smal sak med rätt övning

Svårighetsgrad: Medel

Bli en fena på smala hinder

En fälttävlanshäst ska kunna hoppa allt - utan att tveka. Men smala hinder är bra träning även för "vanliga" hästar.

Tipstack till: Katarina Svedberg Sahlqvist
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

- En häst som går fälttävlan ska kunna hoppa allt, när som helst. Då är det bra att öva på lite smala och konstiga hinder, säger fälttävlansbanbyggaren och före detta ridskolechefen Katarina Svedberg Sahlqvist.
 
Veckans hoppövning bygger på bommar som ligger snett ut från sockerbitar, bommarna fungerar som infångare till sockerbitarna. Men en duktig fälttävlanshäst ska kunna hoppa sockerbiten utan infångare. Och varför inte träna alla hästar som går hoppning på det här viset, för att få variation och lydighet?
Något som är bra med titthinder är att du kan träna utan att slita på hästen - du behöver inte bygga högt för att det här ska kännas klurigt.
- Jag gillar att jobba gymnastiserande och på lägre höjder under vintern, höga hinder sliter trots allt på hästarna, säger Katarina.
 
Hon säger att smala hinder kräver att du som ryttare har koll.
- Kan du rida den här banan bevisar du att din häst är ridbar och att du som ryttare har kontroll. Och det har man nytta av även om man inte rider fälttävlan.
Och fälttävlan, det är något som får Katarina lyrisk.
- Man blir så ödmjuk inför sin häst! Hästarna älskar fälttävlan. Och det innehåller alla delmoment, som ryttare kan du inte bara välja en sak.
 
För Katarina finns det fler plus. Hon säger att fälttävlansryttare känns ödmjuka och att det brukar vara mycket bra stämning på tävlingarna. För att inte tala om de glada hästarna.
- Och kicken man får i terrängen, när allt stämmer och man får ett bra språng, aaaah!
Kanske nog för att motivera Hippsons läsare inför denna veckas övning?

Bygg så här:
Bygg enligt skissen. Det hinder som ser lite annorlunda ut på skissen (diagonalt) är en "oxer" som består av en murdel med två infångande bommar på stöd. Gången in mellan stöden, mot murdelen, ska vara så bred att du kan rida igenom den. Du behöver inte bygga högt, håll det lägre än vad du brukar hoppa.
 
Gör så här:
Värm upp ordentligt. Hoppa gärna studsen, men börja med två hinder och lägg till det tredje.
Rid banan enligt skissen. När du och hästen börjar kunna det här kan du ta bort bommarna som fungerar som infångare på de smala hindren.

 

Syfte:
Att öva på att rida smala hinder. Extra bra för fälttävlanshästar, men nyttigt för alla hästar som går någon form av hoppning.

Svårighetsgrad:

Medel. Blir avancerad om du tar bort "infångarbommarna".

Tänk på det här:

Planera ridningen. Rakrikta.


 


denna övning kommer frfån hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0