Så löshoppar du hästen
Löshoppning - så gör du!
Löshoppning är ett bra sätt att vänja unghästen vid mjölksyreträning. Kanske ska du förbereda hästen för treårstestet? Missa inte denna veckas ridövning som även innehåller kloka ord om upplägget av träningen, från hopp- och unghästexperten K-G Svensson.
Tipstack till: K-G Svensson
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
- Löshoppning är ett sätt att bedöma unga hästars hopptalang och det är ett sätt att skilja ut hur bra de kan bli. Uppsutten hoppning beror ju mycket ryttaren, säger K-G Svensson, A-tränare i hoppning och före detta unghästutbildare vid Flyinge.
Enligt K-G är det bästa upplägget för unhghästen att man hoppar sex till åtta gånger på hösten, när hästen är 2,5 år gammal och kommer in från betet. Sedan gör man ett uppehåll till februari när man kör tio till tolv omgångar med löshoppning. När det är klart ska hästen ha löshoppat 1,30 vid ett par tillfällen så att den har provat på det den ska utföra på testet.
De flesta hästar slutar på 1,20, men då är det oxrar på minst samma längd som höjd, medan talangerna ska hoppa 1,30 med 1,40 i längd, berättar K-G.
Undviker överansträngning
Fördelen med att dela upp perioderna av löshoppningsträning är att hästen inte blir överansträngd.
Det är viktigt att inte allt kommer på en gång, då hinner inte ligament, leder och senor med.
- Min erfarenhet är att man når bäst resultat om man delar upp träningen i två etapper. Då kan hästen bygga upp sig både fysiskt och mentalt, säger K-G.
I början kör man lösgalopp med bommar på marken, sedan har man låga hinder och vänjer hästen vid uppgiften. Så småningom byggs hindren upp. När hindren ligger på sin högsta höjd gäller det att inte ta för många språng under ett löshoppningspass. Mellan sex och tio språng på ett pass räcker.
- Särskilt gäller det att se upp med antalet språng om man har en verklig talang, för de tar i så mycket i varje språng.
När hindren ligger på lägre höjder kan det vara okej med fler språng.
Första mjölksyreträningen
För unghästen är löshoppningen den första kontakten med mjölksyreträning.
- Det är väldigt uppbyggande för unghästar. Och lagom till att man börjar med löshoppning brukar man också börja med inridning och longering, och börja fodra upp.
Men även äldre hästar kan ha nytta av löshoppning.
- För ryttaren är det ett sätt att lära sig vad hästen har för teknik. Man kan hjälpa hästen med tekniken, för att hjälpa hästen att hitta sin form. En het häst kan lugna sig och en latare kan få mer framåtanda och mer självförtroende, under förutsättning att det utförs på rätt sätt.
Metoden - så löshoppar du! |


denna övning kommer från hippson