Rid zigzag sluta i både skritt och trav

Svårighetsgrad: Avancerat

Zigzag-sluta i skritt och trav

 

Från medelsvår dressyr och uppåt förekommer zigzag-sluta. Här kommer övningar som gör din sluta bättre och som så småningom resulterar i en zigzag-sluta i trav.

 

Text: Hege Hellström
Tips ur: Dressyr med Kyra av Kyra Kyrklund och Jytte Lemkow (Ica Bokförlag)
Illustration: Linda Eriksson

 
För att lyckas med så här svåra övningar krävs det att grundridningen fungerar och att hästen reagerar på små hjälper. Dessutom krävs det att ryttaren delar upp rörelsen i små enheter i inlärningsfasen. Först när varje enhet funkar ska du sätta ihop dem, enligt Kyra Kyrklund, som står för övningen i sin bok "Dressyr med Kyra".
Börja med att känna att hästen kan gå i sluta lika bra åt båda håll. Den ska reagera snabbt på de sidförande hjälperna. Du ska när som helst kunna avbryta och rakställa. När detta funkar kan du prova zigzag-sluta.
Att rörelsen är så svår beror på övergångar och omställningar. Därför koncentrerar sig Kyra på dessa faktorer.
Bra att tänka på är att det inte är att ställa om halsen som är viktigast, utan att kontrollera bakdelen. Om man koncentrerar sig för mycket på framdelen kommer bakdelen att gå före, vilket gör att hästen tappar takten - plus att det är felaktigt.
 
Gör så här:
Börja jobba i de olika övningarna i skritt. När det funkar bra kan du gå över i trav, och sedan i galopp (men då tillkommer galoppombyten. På grund av platsbrist tar vi inte upp detta särskilt här). Om det uppstår problem, växla ner i gångart.
 
A. Rid sluta på en diagonallinje där frambenen följer linjen. Bibehåll slutan men fortsätt längs medellinjen. Då tvingas hästen flytta bakdelen ytterligare åt sidan och hålla kvar den där. Rakrikta mot slutet av medellinjen för att kontrollera att bakdelen kan flyttas tillbaka i linje med framdelen.
 
B. Skifta mellan att rida sluta åt ena hållet och åt andra. Hästens framdel ska gå kvar på medellinjen. I början kan du lägga in några steg där hästen är rakriktad, men målet är att gå direkt från ena slutan till andra.
 
C. Innan det blir riktig zig-zag kan bakdelen gå lite före i omställningarna medan du rakriktar hästen. I början kan du lägga in några steg eller språng rakt fram innan du byter riktning, men så småningom ska de gå in i varandra.
 
D. När A, B och C funkar fint kan du rida "riktig" zig-zag med ett bestämt antal slutor kring medellinjen. Tänk på att verkligen hålla det antal meter du bestämt dig för. För att klara av det måste du förbereda omställningen så att du vid det bestämda antalet meter verkligen kan vända. Skaffa riktmärken under vägen så att du kan stanna på ideallinjen.
 
Syfte:
Att lära sig rida zigzag-sluta i trav, något som förbereder för samma rörelse i galopp. Att kontrollera att hästen lyder små hjälper och att du kontrollerar bakdelen.
 
Svårighetsgrad:
Msv och uppåt.
 
Tänk på det här:
Börja i skritt. Gå tillbaka till skritt om det går dåligt i trav. Se till att de förberedande övningarna sitter som de ska innan du rider hela zig-zagen.

Lämplig för unghästar?
Nej
 

Övning "A".
 

Övning "B".


Övning "C".


Övning "D".



Övningarna kommer ur "Dressyr med Kyra".

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0