Räkna stegen i skänkelvikningarna

Svårighetsgrad: Medel

Räkna stegen i skänkelvikning

Alla hästar kan göra en skänkelvikning över diagonalen på tolv steg, det hävdar tränaren KG Svensson. Det har inget med längd på ben eller steg att göra utan hur väl hästen kan förflytta sig sidvärts. Den här övningen är en bra träning för både häst och ryttare att komma mer åt sidan.

Tipstack till: KG Svensson

Börja exempelvis i vänster varv. Rid en ordentlig hörnpassering och gå därefter ut i en skänkelvikning undan höger skänkel. Efter sju steg åt sidan lägger man en volt åt vänster. Hästen ska ställas om och böjas runt det böjda spåret. Var noga med att få med yttersidan och titta gärna ut över höger axel för att få rätt position i sadeln. När volten är avslutad fortsätter man skänkelvikningen ut till långsidan och ska nå långsidan efter fem steg.

Hindra inte rörelsen
Det är viktigt att hästen kommer åt sidan ordentligt.
- Till och med en B-ponny kan gå en skänkelvikning på tolv steg. Det handlar inte om längden på ben eller steg. Det handlar om hur väl hästen kommer åt sidan, säger KG Svensson.
Tänk på att inte hindra hästens rörelse åt sidan genom att "stänga till" med yttertygel och ytterskänkel. Ge hästen frihet att dansa undan.

Öka steglängden
Är det svårt att få till antalet steg, ta ner takten i traven och jobba med att öka steglängden hos hästen, även när den går åt sidan.

Lämplig för unghästar?
Nej, man riskerar att ta bort framåtbjudningen.

 

 



Denna övning kommer från Hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0