Övningar som gör de enkla bytena enklare

Svårighetsgrad: Medel

Enklare enkla byten

 

Många har problem med enkla byten. Vad ska man göra då? Att fråga Kyra Kyrklund är en bra idé - Hippson bjuder på en övning från dressyrikonens bok.

 

Text: Hege Hellström
Tips ur: Dressyr med Kyra av Kyra Kyrklund och Jytte Lemkow, Ica Bokförlag
Illustration: Linda Eriksson

 
Ett enkelt byte innebär att man kommer i ena galoppen, saktar av till skritt i två till tre steg, och sedan fattar den andra galoppen. För att det ska bli bra gjort krävs att hästen är någorlunda samlad. Du kan kolla att det är samling och inte spänning i hästen genom att känna skrittstegen - de ska vara taktrena och helt avslappnade.
Kyra Kyrklund ger alla dem som har problem med enkla byten tröst genom att bekräfta att det inte är så lätt som man kan tro. Så här skriver hon i "Dressyr med Kyra":
"Det är en svår övning för hästen måste förbli helt rak i hals och kropp. Den skall också förbli mjuk och eftergiven på tygeln och den skall fortfarande trampa under sig med bakbenen för att direkt kunna utföra en god galoppfattning till den nya sidans galopp.".

Gör så här:

A. Rid på en stor volt i rättvänd galopp. Gör övergångar skritt-galopp-skritt-galopp. Det ska vara rättvänd galopp varje gång. Skritten ska ridas tills hästen är helt lugn och avslappnad.

B.
Rid på ett rakt spår - förslagsvis medellinjen - och växla skritt-galopp. Välj olika galopp varje gång.

C. När hästen inte behöver så många steg i skritt, vänd över ridbanan och gör övningen där (eftersom det är vanligt med enkla byten där i många dressyrprogram).

D. Om du får problem är övningen som du ser på skissen till höger en bra hjälp. Hästen kanske svänger bakdelen åt sidan eller gör övergången till skritt med samlade bakben så att det blir ett jämfotahopp? Eller så fattar den fel galopp? Prova övningen, tipsar Kyra.
 
 
Syfte:
Att öva in enkla byten.
 
Svårighetsgrad:
LA-Msv.
 
Tänk på det här:
Om hästen spänner sig eller börjar fatta galopp före ryttaren, skritta så länge att hästen slappnar av och väntar på hjälpen.

Lämplig för unghästar?
Nej
 

Övning "D", ta hjälp av sidvärtssteg för att få ordning på de enkla bytena.


Övningen kommer ur "Dressyr med Kyra".

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0