Markarbete som ger dig bra ryttarkänsla

Svårighetsgrad: Bas

Markarbete som ger ryttarkänsla

Denna veckas markarbete går åt gymnastikhoppningshållet och ger både känsla och precision. "Timingen får en rejäl injektionsspruta", säger hopptränaren E-G Haking.

Tipstack till: E-G Haking
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

Hopptränaren E-G Haking hittar inspiration i dressyren när han gör veckans gymnastikövning.
- Ytterskänkeln får med sig hästen i svängarna, det blir precis som i Kyras instruktionsvideo "Hästens form och samling", fast nu i hoppning, säger han.
Yttertygeln ska reglera fart och balans, innertygeln ska visa vägen runt innerskänkeln.
Risken är att man drar ner innerhanden snett nedåt för att få med sig hästen i svängen. Då lägger sig hästen i kurvan och du får dålig känsla till hindret och dåliga språng. Och om du tränger med innerhanden har du använt för lite innerskänkel upp mot ytter tygel.
- Ta ledande tygeltag eller höj innerhanden lite så att du kommer runt och får ställningen i nacken bättre genom svängen så att hästen kan spåra genom svängen, förklarar E-G Haking.
Han gillar övningen eftersom den får hästen att vara framme för skänkeln, plus att ryttaren måste planera sitt ridande. Dessutom förbättras ryttarkänsla och timing.

Gör så här:
A.
Börja med att välja spår 1. Nästa gång väljer du spår 2, och tredje gången är det spår 3 som gäller. Börja sedan om med spår 1.
- Då kommer hästarna tro att de ska gina igen, men då ligger markbommen som ligger framför grinden så att hästen inte ginar. På det här sättet får man jobba med vägar, säger E-G Haking.

B. Börja med att rida med tre galoppsprång mellan bommarna, på ett böjt spår. Hitta linjen, "börja soft", som E-G Haking säger. Rid så här tills det sitter bra. Då kan du gå vidare och rida ett mer böjt spår och få plats med fyra galoppsprång mellan hindren. Hästen ska då vara ännu mer runt innerskänkeln. Sedan rider du en rakare linje och ökar tempot så att det blir två galoppsprång mellan hindren.
Därefter kan du ta varannan gång två språng, varannan gång fyra. Ta övningen i båda varven.
- Då känner du om det går lika lätt, om du har innerskänkeln på samma ställe, är det lika lätt att vända och komma runt? Om det inte är lika får man gå till sin dressyrtränare och få en rehabiliteringsplan!
 

Nivå:
Lätt. Men med hög precision blir den medelsvår.
 
Syfte:
Först och främst ska hästarna bli framme för skänkeln och svara precis där du vill. Plus att övningen utvecklar ryttarkänsla mot hinder, din timing får en rejäl injektionsspruta, enligt E-G Haking.
 
Tänk på det här:
När du gjort övningen ska du ställa diagnos på dig själv och din egen inverkan - hur kändes hästen? Vad var avvikelserna i vänster och höger varv? På så sätt kan du jobba hästen så att den blir bättre.
   


Övning A visas i den övre delen av skissen och övning B i den nedre.


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0