Lösgörande hoppövning med cavaletti

Svårighetsgrad: Medel

Lösgörande hoppövning med cavaletti

När hoppningens förbundskapten Maria Gretzer höll clinic på Kungsbacka Ridklubb visade hon bland annat den här övningen. Hon utgick från en cavalettiserie som hon sedan byggde upp till ett hinder.

Tipstack till: Maria Gretzer

 

Bygg först upp fem travcavalettis tvärs över medellinjen (se skiss nummer 1). Börja med att trava över dem på stora volter eller på en åttvolt. Du ska dock rida rakt fram några meter framför och bakom bommarna, så voltspåren blir inte helt runda där.

Bommarna lösgör
Cavalettiarbetet kan du börja med relativt tidigt under arbetspasset eftersom det i sig är lösgörande. Om du inte har specialgjorda, upphöjda, cavalettibommar kan du snedställa bommarna över "sockerbitar" eller stöd för att få dem att komma upp en bit (se bild längst ner på sidan). På en riktigt ung och grön häst kan det vara bättre att ha bommar direkt på marken.

Du väljer riktning
Om du känner att hästen själv vill välja riktning när du har travat över bommarna kan du rida rakt fram mot väggen istället och göra halt någon meter framför den. Där får hästen gärna stå stilla en stund och vänta tills du berättar vilket håll ni ska vända åt. På så sätt lär du hästen att vänta på dina signaler. Om den själv bestämmer riktning kommer du att få stora problem i banhoppningen!

Inte för kort avstånd
På en yngre häst ska avståndet mellan travbommarna inte vara för kort. Då kan ett normalavstånd på cirka 1,3 meter vara lämpligt (stor häst). Med en lite äldre häst kan man så småningom korta upp avståndet mellan bommarna och på så sätt få hästen att samla sig lite mer.

Lägg upp en av bommarna
När hästen travar igenom serien lugnt och balanserat och låter ryttaren välja riktning kan man lägga upp den mittersta snedställda bommen så att den är upphöjd i båda ändarna (cirka 30 centimeter). Då får hästen vinkla sina ben lite extra över just den bommen. Funkar det bra kan man höja ytterligare något hål.

Gör om till ett hinder
Därefter kan man bygga om cavalettiserien till ett hinder (se skiss nummer 2). Hoppa över hindret på en stor volt och ha en normal galopp till att börja med, inte alltför kort. Byt varv då och då. Det här arbetet görs på små hinder och är fortfarande lösgörande för hästen.
När hästen hoppar i jämn galopp på volten kan man leka lite med var på hindret man placerar hästen. Du ska kunna hoppa både i ytterkant och i innerkant på hindret, inte bara på mitten. Men självklart ska det vara du som ryttare som bestämmer var språnget placeras!

Vänd snävare
Du behöver inte hoppa så många språng på volten om det går bra. Låt hästen pusta i skritt och trava eller galoppera framåt på rakt spår innan du eventuellt går vidare.
Med en lite äldre häst kan du sedan utveckla övningen ytterligare genom att göra åttvolten över hindret snävare (se skiss nummer 3). Här gäller det att du verkligen har kontroll på hästens yttersida och att den tar ytterskänkeln. Annars kommer ni att flyta ut mer och mer för varje varv.

Håll inte på för länge
När åttvolten blir snävare kommer du också att få hoppa lite snett över hindret. Det är en bra omhoppningsträning!
Håll inte på för länge och avsluta gärna med ett "enkelt" språng ute på den stora volten. Trava och/eller galoppera sedan av hästen på rakt spår eller på stora bågar.

Lämplig för unghästar?
Ja, se anpassningsförslag i texten

 

Snedställda bommar.

 


Skiss nummer 1.
 

Skiss nummer 2.
 

Skiss nummer

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0