Kul inomhusträning över spetsiga hinder

Svårighetsgrad: Medel

Spetsa till spetsträningen

I fälttävlan måste du kunna få hästen att hoppa när du säger till. Det gäller även spetsiga hinder.

Tipstack till: Katarina Svedberg Sahlqvist
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
- I den här övningen krävs fokuserade ryttare, precis som det är på terrängbanan, säger fälttävlansbanbyggaren och före detta ridskolechefen Katarina Svedberg Sahlqvist.
I terrängen finns det ofta mycket tid att tjäna på att rida kortaste vägen. Men den innebär nästan alltid ett svårare hinder, plus att man kan rida raka vägar, snett över hinder.
- Du måste helt enkelt få hästen att hoppa, säger Katarina.
Veckans övning blir mer allsidig genom hindren på medellinjen - dem kan du hoppa genom att rida serpentiner och/eller volter (och åttvolter).
För unghästar som ska gå på spetsiga hinder för första gången passar den här övningen bra, men glöm inte att sätta infångare mot "väggen" från de spetsiga hindren, och att anpassa höjden.
 
Bygg så här:
Sätt någonting - en tunna, en buske eller någon sorts "utfyllnad" - mellan bommarna på de spetsiga hindren, för att undvika missförstånd. Hästen kan ju tro att den ska hoppa studs eller så... I början kan du ha en bom på sidan av hindret som infångare, särskilt om du eller hästen är gröna. Målet är att kunna hoppa hindren utan infångare.
 
Gör så här:
Rid i en rak linje över den spetsiga delen på hindren. I början kan det räcka, sedan kan du lägga ihop med att hoppa medellinjens hinder som en serpentin eller på volt och/eller åttvolt.
- Om du lägger till medellinjens hinder får du hästen smidig i sidorna, tipsar Katarina.

 

Syfte:
Att öva på att rida spetsiga hinder.

Svårighetsgrad:
Medel. Kan varieras; lättare med infångare och lägre hinder, svårare utan infångare med högre hinder.

Tänk på det här:
Planera. Förbered i tid. Om du inte är förberedd kommer hästen att bli vinglig och antalet galoppsprång kommer kanske inte att stämma. Dessutom finns det risk för att hästen bryter ut. Missa inte att sätta något mellan bommarna, så att hästen slipper missförstå vad du vill att den ska göra!



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0