Kombinera bommar med hoppning på båge

Svårighetsgrad: Bas

Galoppbommar och hoppning på båge

Det här är en rolig övning som kan anpassas för ryttare på olika nivåer. Framför allt tränar den upp ryttarens känsla för galoppen och för rytmen mellan hindren.

 
Lägg ut tre bommar eller cavalettis någon meter innanför spåret på ena långsidan. Mellan bommarna ska det vara ungefär 15 meter. Ställ dessutom ut två låga hinder enligt skissen, som kan hoppas på en båge från den första och den sista bommen. Vinkeln på hindren måste vara sådan att man kan få till en bra väg utan att krocka med mittenbommen på långsidan.

Börja med bommarna
Börja med att värma upp och galoppera sedan ett par gånger över bommarna på långsidan i båda varven. Första gången kan du bara galoppera igenom och se hur många galoppsprång det blir, sedan kan du börja reglera galoppen i anridningen lite mer. Tanken är att du ska växla mellan att rida på fyra jämna men snärtiga galoppsprång med lite kortare steg (3-metersgalopp) och mellan att rida på tre galoppsprång med lite längre steg (3,75-metersgalopp).

Lägg till hindren
Fyra galoppsprång mellan bommarna är utgångsläget och det är också den galopplängden du sedan ska försöka hålla när du lägger till hindren. Hinder och bommar kan kombineras på flera olika sätt. Antingen börjar du med att galoppera över första bommen och hoppar det efterföljande hindret på båge, eller så gör du tvärtom, börjar med hindret och avslutar med bommen (om oxrar används bör de vara byggda så att de kan hoppas från båda håll). Så småningom kan du rida en liten bana där bågarna och linjen över bommarna rids i följd och åt olika håll.

Var tydlig mot hästen
Har du en häst som bjuder på mittenbommen i bomserien när du ska hoppa på båge får du vara extra tydlig med blick, vikt och hjälpgivning. Det är du som ryttare som ska tala om för hästen vad som är nästa steg!
 

 
SYFTE
Träna upp ryttarens känsla för rytm, tempo och vägval vid banhoppning.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Från lätt klass och uppåt.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Ja

TIPS!
Tänk på att avståndet mellan bom två och tre kan kännas kortare än mellan bom ett och två, då ofta hästen ramlar iväg lite. Här kan man också träna att rida fyra korta och tre långa el tvärtom, vilket är svårare. 
 

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0