Knäslut eller inte knäslut i hoppningen?

Knäslut eller inte knäslut i hoppning?
TRÄNINGSTIPS: Knäslut är ett välkänt uttryck inom hoppsporten. Förr var det inte ovanligt att ryttare red med papperslappar eller sedlar mellan knäet och sadeln för att få ett bra knäslut. Men hur är det idag? Ska hoppryttare rida med knäslut eller inte? I den här artikeln beskriver Sylve Söderstrand sin syn på hur hoppryttaren ska använda sin skänkel.
- Skänkeln är en av de mest centrala delarna för att du ska få ridningen att fungera, säger Sylve. Att du är väl medveten om skänkelns betydelse är en klar fördel om du vill lyckas.
Ryttarens skänkel delas in i över- och underskänkel. Den övre skänkeln (låret) hänger ihop med ryttarens korsrygg och säte. Underskänkeln består av knä, vad och fot. Ryttaren ska trampa stadigt i stigbygeln, vaden ska ligga intill hästens sida och knäet ska vara intill sadeln utan att knipa. Då är skänkeln ”stängd”, sluten om hästen. Stigbygeln ska hållas vinkelrätt mot hästens sida och stigbygeln placerad något diagonalt på foten.
Vilken längd ska ryttaren ha på stiglädren?
- Det beror på hur ryttaren är byggd, om ryttaren är kort eller lång, tycker Sylve. Dessutom beror det på hur hästen är byggd och vilket ”djup” den har. Om du rider en liten och ”grund” häst så behöver du ha lite kortare stigbyglar eftersom det finns så lite plats där skänkeln ska ligga. På en stor häst kan du använda något längre läder.
Stiglädren bör även anpassas till om du rider en häst som är känslig eller trög.
- Det är svårt att säga vad som är ett korrekt skänkelläge, säger Sylve. Du behöver alltid ha ett stadigt tramp i stigbygeln eftersom en stadig underskänkel är något av ett ”säkerhetsbälte” för ryttaren. Det gäller speciellt i hoppningen.
- Ju stadigare underskänkel, desto bättre kan du vara kvar i en säker position om hästen skulle stanna på ett hinder eller om den bockar eller brallar.
- Det är viktigt att du kan ”stänga knäet” när du behöver använda en starkare inverkan på hästen. Var noga med att lägga insidan av låret, istället för baksidan, mot sadeln. Om du rider med en ”öppen skänkel” och med baksidan mot sadeln så hindrar det dig från att komma ned med sätet i sadeln. Då blir det svårare att känna sittbenen i sadeln.
- Varje ryttare behöver lära sig att använda sin styrka oberoende av sin kroppstorlek. Även om du är liten kan du lära dig en bra teknik så att du kan påverka din häst. Det kan gälla exempelvis när du ska samla din häst. Med en bra teknik behöver du inte vara så jättestark.
Sylve anser att överskänkeln har en viktig roll när det gäller att få förhållningen att gå igenom hela vägen till hästens bakben.
- Man kan säga att överskänkeln är övergången mellan bettet och hästens bakben.
- Många ryttare är bra på att trampa ner hälarna så att skänkeln ser bra ut för ögat. Ändå är det vanligt med en ”stum” skänkel. Försök istället att rida med en ”levande” skänkel och vara rörlig och använda dig av hela benet.
Nutidens hästar blir alltmer känsliga och därför tycker Sylve att det inte är nödvändigt att rida med sporrar på alla hästar.
- Jag anser att det är bättre att se till att hästen svarar för skänkeln istället för att alltid rida med sporrar.
Sylve rekommenderar sporrar som har en rund ände, ju större desto bättre. Sporren ska vara mjukt böjd nedåt så att den mjuka delen används i första hand.
- Om din häst får märken efter sporrarna så har du definitivt använt dem på fel sätt. Vissa hästar är kittliga och svarar därför kraftigt om du rider med alltför vassa sporrar. Har du en trög häst är det bättre att rida med ett något längre spö som vid behov kan förstärka skänkelns inverkan.
Sylves tips
1. Öva på att använda en djup sits när du sitter ned i sadeln. Känn efter var du har dina sittben så att du kan använda bäckenet i olika positioner.
2. En stadig överskänkel ger en stadigare sits och en bättre balans och följsamhet. Träna därför upp din styrka genom att rida både med och utan stigbyglar. Öva gärna på att rida lätt utan stigbyglar.
3. Anpassa stiglädren till din egen balans och fysik men även till hästens storlek och hur den är byggd. Variera gärna mellan att rida med normal längd på stiglädren och med extra korta stigläder.
4. När du rider utan stigbyglar så ska foten hållas på samma sätt som när du har foten i stigbygeln. Det är ett bra sätt att stärka skänkeln och att öva på att ”hålla” sitsen så att du kan inverka tillräckligt när du behöver.
5. Öva på att inverka med hela ditt kroppspråk. Du behöver ha förmåga att koppla ihop din skänkel med din mellandel och ditt säte. Ibland krävs det att du kan inverka mer med dina lår och ibland mer med vaden.
6. Använd sporren i allra sista hand. Har du har en skolad skänkel behöver du oftast inte använda sporren alls.
7. Träna upp din styrka för att få en säker och stadig sits. Rid med en sänkt häl och försök att behålla en låg tyngdpunkt. Slut om skänkeln ordentligt kring hästen. Då får du en stadig sits! Lycka till med din träning!
Sylve