Jobba med samlingen i galoppen

Svårighetsgrad: Medel

Jobba med samlingen i galoppen

Det bästa sättet att jobba med samling är att göra mycket tempoväxlingar inom en gångart. Här är en serie övningar för att jobba med samling i galoppen.

Text: Emma Rost
Ridskiss: Linda Eriksson

Börja ridpasset med att värma upp hästen ordentligt i alla gångarter. Rid gärna lite serpentiner och volter för att mjuka upp hästen i sidorna. Ge gärna hästen en paus på lång tygel innan det riktiga jobbet startar.
Det här är en övning i flera steg, som fokuserar på tempoväxlingar i galoppen. Tempoväxlingar stärker hästen och gör den samtidigt lydig för dina hjälper. Starta passet med att göra övergångar från skritt till galopp. För att göra det lite enklare att få till galoppfattningarna kan du ta hjälp av voltspåret genom att rida på någon av de stora volterna. Försök att få till ett kort första steg i galoppen där hästen verkligen sätter under sig och nästan lyfter i framdelen. Hästen ska reagera kvickt på dina hjälper och gör den inte det kan du peta till den lätt med spöet.

Snabba övergångar
Galoppera bara ett par-tre steg innan du gör en övergång till skritt igen. Skritta ett par steg och fatta ny galopp. Tanken är att både du och hästen ska bli kvickare i reaktionerna och få bra övergångar mellan galoppen och skritten. Låt inte hästen länga ut sig och bli lång i fattningen, utan håll ihop den. Byt varv och gör övningen även i andra varvet.
När du tycker att övergångarna sitter och hästen verkligen är "ihop" mellan hand och skänkel kan du gå ut på fyrkantsspåret och rida tempoväxlingar i galopp. Öppna upp galoppen framåt några steg och ta sedan tillbaka. Försök att inte handrida hästen när du tar tillbaka den utan var stark i ditt säte och fånga upp hästen mer genom din sits än genom din hand. Låt inte heller hästen bli lång när du rider framåt. Satsa på att få steglängden större, medan takten ska vara den samma.
Målet är att få hästen snabb i reaktionerna även här. Drar den iväg så går du bara tillbaka och rider övergångar mellan skritt och galopp igen.

Svag öppna i friskt tempo
Glöm inte att låta hästen pausa lite i skritt mellan varven för att få den att orka hela passet ut. Nästa steg är att ta in hästens framdel något innanför spåret, fortfarande i galopp. Tänk en svag öppna längs långsidan, men rid i ett ganska friskt tempo utan att hästen blir lång. Den ska galoppera på och bli hjälpt av den svaga öppnan att sätta under sig lite mer. Känner du att det fungerar bra rakriktar du hästen och rider ett par steg framåt igen för att sedan ta tillbaka hästen.

Galoppsluta
Slutklämmen i övningen blir att rida upp på medellinjen vid A i en kort och snärtig galopp, börja exempelvis i höger varv. När du når X rider du en galoppsluta ut mot M. Fortsätt i förvänd galopp genom hörnet för att sedan göra ett byte eller en övergång till skritt och sedan en ny fattning - beroende på var hästen är i sin utbildning. Upprepa övningen i andra varvet.
I slutet av passet ska du känna att du kan variera galoppen på din häst på ett enkelt sätt och att den samlar sig utan att du behöver bråka med handen.

Syfte:
Att träna samling i galopp och få hästen mer över bakbenen. Samtidigt får man "fler växlar" i galoppen.

Svårighetsgrad:
Lätt A och uppåt

Tänk på:
Det är lätt att falla lite framåt-inåt om hästen inte är tillräckligt snabb på galopphjälpen från skritt. Tänk på att sitta kvar på rumpan, även i fattningarna. Tvära inte för mycket i öppnorna och slutorna, framför allt inte om ni inte tidigare har jobbat så mycket med öppnor och slutor i galopp. 

Lämplig för unghästar?
Nej

 



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0