Hjälp hästen att landa i rätt galopp

Svårighetsgrad: Medel

Få hästen att landa i rätt galopp

- Jag är mycket för lydnadsövningar för det är a och o för hur det ska gå när man hoppar, säger hopptränaren Erika Håkansson.
Hon bjuder på en övning som övar hästen i att landa i rätt galopp.

Tipstack till: Erika Håkansson
Text: Hege Hellström
Ridskiss: Linda Eriksson

Rid fram en kort stund innan du börjar med denna övning. I princip behöver du bara trava och galoppera.
- Den här övningen kör jag ofta som uppvärmning, säger Erika Håkansson, hopptränare.
Gymnastik för hästen och ett sätt att få hästen mer rapp i benen - det är fördelen med denna övning.
- Man sätts på prov också. Nybörjare fortsätter gärna rakt fram mellan hindren. Även mer rutinerade ryttare som rider hos mig första gången kan ha problem med övningen, säger Erika.
Övningen gör också att hästen lättare landar i rätt galopp.

Gör så här:
Börja med det enkla hållet. Det vill säga att vända snett igenom på de smala hindren för att sedan vända på hindren som står rakt upp. Variera så att du kommer ur båda varven. Låt hästen bekanta sig med hindren ordentligt. Sedan kan du vända på steken och börja med att vända rakt upp och sedan gå på de sneda, smala hindren. Det blir mer avancerat då, men du hjälper hästen att landa i rätt galopp.

Bygg så här:
Om du vill öka svårighetsgraden kan du göra "y:et" brantare. Att använda smala hinder ger mer plats. Hindren behöver inte vara särskilt höga, de sneda hindren kan ligga på sockerbitar. Börja lågt för att sluta vid 70 centimeter på de andra hindren. Det är inte höjden som är viktig utan koncentrationen, att du och hästen är med. Om du höjer mer måste du länga avstånden.
(För ponny drar du av 10 centimeter per kategori från angivelserna när det gäller det angivna avståndet mellan hindren. Har du c-ponny ska det alltså vara 5 meter i stället för 5,20 mellan räcket och de sneda hindren.)

Syfte:
Att kolla att hästen är med . Man övar på att rakrrikta efter hindren och få upp hästen på yttertygeln. Man kan inte bara svänga direkt, man tvingas ara noga med vägarna och vara planerande.

Svårighetsgrad:
Ganska svår. Om man tävlar 1 meter (på stor häst) bör man klara den, annars kan det vara svårt att göra den själv hemma.

Tänk på det här:
Blicken, särksilt när du svänger på sockerbitarna. Tala om för hästen med blick och vikthjälper vart du ska. Hästen är antagligen vid van att du rider rakt fram.

Lämplig för unghästar?
För unghäst kan det räcka med att bara ha en bom som snedhinder.





denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0