Få med hästens yttersida mellan hindren

Svårighetsgrad: Bas

Få med yttersidan i vändningarna

Det här är en övning som dels ger ryttaren tillfälle att träna på att hålla fokus långt fram. Dels hjälper den honom eller henne att se till att hästen verkligen har sin yttersida med sig.

Tipstack till: Linda Edbohm
 
Den här övningen består av en kort bana med fyra hinder och ett antal bommar. Första hindret rids an i trav och resten av banan rids i galopp. På en ung eller oerfaren häst kan volten göras i trav.

Yttersidan med
Börja med att rida fram hästen i alla gångarter och fokusera på att få med yttersidan. Börja i skritt och vänd för ledande innertygel, vikthjälper och en stadig ytterskänkel. Tänk på att hålla blicken långt fram och känn att hästen verkligen får med sig sitt yttre bakben i vändningen. Fortsätt sedan i både trav och galopp.

Avslöjande med volt
Rid an på det första hindret i trav och fortsätt sedan i galopp. När du går in på volten så var noggrann med att fortsätta arbetet från framridningen och ha hela hästens yttersida med dig när du vänder. Om du inte har yttersidan med dig kommer det förmodligen avslöjas genom att ni hamnar utanför hindret.

Svårare utan hinderstöd
När du fortsätter att rida resten av banan så fortsätt känna att du har hästens yttersida med dig. Som extra svårighet kan hindret på volten byggas med till exempel block i stället för hinderstöd, vilket kräver större noggrannhet av ryttaren eftersom det är lättare för hästen att flyta ut åt sidan.

Karin Belin
 

SYFTE
Kontrollerar så att hästen går att vända med bibehållen yttersida.

SVÅRIGHETSGRAD
Ekipage på ungefär lätt till medelsvår nivå.
 
VIKTIGT!
• Tänk på att lätta i innertygeln efter ett ledande tygeltag.
• Håll din blick långt fram så du planerar vilken väg du ska rida.
• Var noga med att hoppa mitt på hindren.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?

Ja, håll hindren låga.

TIPS!
Vänd för framför allt för vikthjälperna, gör övningen okomplicerad.
Avstånden; travbom 2,5m, galoppbommar 3,0-3.25m.

Denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0