Bra balansövning inför fälttävlan

Svårighetsgrad: Medel

Ulf Johansson-övning inför fälttävlan

- Den här övningen har jag haft mycket nytta av. Det är en studsserie som jag använt på hästar som rusat och landat i obalans efter hinder, säger Ulf Johansson, fälttävlanstränare.

Tipstack till: Ulf Johansson
Text: Hege Hellström
Ridskiss: Linda Eriksson

Övningen sätter du upp på en långsida och den kan ridas från båda håll.
- Det är en övning som man inte behöver höja hindren speciellt mycket för att få en god effekt av den vilket gör att man kan använda den flera gånger i veckan vid behov, det är ingen övning som sliter på hästen, säger fälttävlanstränaren Ulf Johansson.
- När hästarna nu kommer in i galopp är de tvungna att balansera upp sig i första galoppsprånget för att undvika att slå ut sista bommen, vilket i sin tur gör att rusningen efter hindret försvinner.

Gör så här:
Börja med att trava fram över bommarna så hästen kommer till ro. När du känner att hästen jobbar jämnt mellan hand och skänkel går du över i galopp och arbetar med övergångar där du arbetar hästen i galopp över första bomserien, saktar av till trav och travar över nästa. Du kan även göra tvärt om. När du känner att hästen tar övergångarna på ett mjukt sätt är det dags att sätta upp bommarna på stöden. Mittenbommen kan ligga på cirka 60-70 cm och första och sista bommen kan vara låga, cirka 30 cm.
Fortsätt med övergångar där du till exempel kommer in i galopp, landar, saktar av till trav ett par steg och fattar ny galopp och hoppar ut över andra serien. Därefter går du ner i skritt i stället för trav och när du fått igenom det galopperar du in, hoppar, tar upp och fortsätter i en jämn galopp ut över nästa serie.
- På det sättet kan man mjukt arbeta hästen till att balansera upp sig i landningen, något som är mycket viktigt för en fältävlanshäst då man kan ha uthopp och hinder efter.
Efter landningen, ta en förhållning och arbeta jämnt och trevligt ut över nästa serie.
- Det är en enkel övning som ger en bra effekt och koncentrerade och lydiga hästar!

Syfte:
Att få hästar som balanserar upp sig i landningen och inte rusar efter hindren.

Svårighet:
Enkel.

Tänk på det här:
Hästen ska jobba jämnt mellan hand och skänkel.

Lämplig för unghästar?
Ja

 



denna övning kommer från hippson

Kommentarer
Postat av: Kimstine

Your site is best.!!! Be happy , have a nice day

2011-05-30 @ 14:02:27
URL: http://kimstine.blogetty.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0