Vänd, tempoväxla och in på stora mittvolten

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Vänd, tempoväxla och in på stora mittvolten

Följande ridövning behöver inte vara speciellt komplicerad, men tränar ändå ryttarens koordination och gör att det händer lite saker för hästen under passet.

Tipstack till: Tina Andersson
 
Det här är en ridövning som kan anpassas till nästan alla svårighetsgrader eftersom den går att göra lite klurigare för de mer avancerade ekipagen, men består av väldigt enkla vägar.
I sin enklaste form rids den i trav och ekipaget vänder upp från A eller C och rider på hörnlinjen där det görs en tempoökning, samma takt med ökad steglängd ska eftersträvas.
 
Lägg ett varv på volten
När man når långsidan, strax före mitten, gör man en halvhalt och fångar upp hästen för att därefter gå in ett varv på stora mittvolten. Försök att hålla ytterbogen på plats med hjälp av ytterskänkeln, snarare än yttertygeln. Det är därmed helt ok att flytta fram ytterskänkeln en aning.
Efter ett varv på stora mittvolten följer man långsidan fram till nästa kortsida, rider därefter en ny tempoökning längs hörnlinjen och därefter in på stora mittvolten.
När övningen fungerar i trav rider man samma övning, fast i galopp.
 
Kombinera med öppna
För att göra övningen lite svårare försöker man först att flytta in hästens framdel en aning på stora mittvolten. Bakdelen får inte tränga inåt. Rama in hästen mellan skänklarna. Därefter rider man en öppna längs långsidan när man gått ur stora mittvolten.
I vändningen in på hörnlinjen ska man tänka som en bakdelsvändning och verkligen vända runt hästen för ytterhjälperna och få den att sätta sig. När man rider övningen i galopp kan man nästan tänka lite åt piruetthållet.

Lämplig för unghästar?
Den enkla övningen, här kan du rida lätt på hörnlinjen och sitta på volten.

Vill du göra övningen mer avancerad kan du vända hästen in på volten (typ bakdelsvändning eller del av piruett) samt rida öppna ur volten längs med långsidan

Denan övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0