Tuff studs

Svårighetsgrad: Medel

Team Hippson: Tuff studs på båge

Gänget i Team Hippson - vägen mot 1,20 - tränar vidare och i slutet av säsongen fick de en ganska tuff hemläxa, att hoppa studs på böjt spår.

Text: Karin Belin
Tips från: Marcus Westergren
Illustration: Linda Eriksson
 
Team Hippson-gänget har tränat på under hela hösten och gjort stora framsteg. Inför säsongens sista träning fick gruppen i hemläxa att jobba med studs på båge. Det är en övning som bygger upp hästens styrka, ett mycket passande arbete under vinterträningen när tävlingssäsongen är slut.

Tre hinder, tre meter
Gör så här: Ställ tre stycken små hinder, till exempel bommar på sockerbitsblock, på en böj i ett av ridbanans hörn. Avståndet mellan hindren ska vara tre meter (mätt på mitten) för en normalstor häst. Rid hästen i en bra arbetsgalopp på volten, arbeta med böjning och kontroll över tempot. Fortsätt sedan samma arbete över studsen.

Behåll böjningen
Vanliga misstag är att hästen gärna vill räta ut sig, fokusera på att behålla böjningen genom studsen och hoppa i mitten på alla hinder. Detta ger extra styrketräning för hästen, så var noga med att lägga in pauser och att rida övningen lika många gånger i båda varven.  

Avslöjande
Ofta märker man att hästen till exempel tränger inåt i ena varvet eller har svårare att behålla böjningen åt ett håll - det är alltså en mycket avslöjande övning som ger ryttaren bättre koll på hur liksidig hästen egentligen är. Om hästen vill falla inåt i studsen så var noga med att arbeta med innerskänkel för att behålla voltspåret.
 

Syfte:
Styrketräning för hästen, fokus för ryttaren är följsamhet och sits.
  
Svårighetsgrad:
Medel, bör användas med försiktighet på yngre eller otränade hästar. 
 
Tänk på det här: 
Överansträng inte hästen!
Gör övningen lika många gånger i varje varv.
Sikta på mitten genom hela studsen. 
 



Du behöver tre hinder, till exempel bommar på block, i ett hörn.

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0