Skänkelvikning med extra tvärning

Svårighetsgrad: Medel

Skänkelvikning med extra tvärning

I en korrekt skänkelvikning går hästen ungefär lika mycket framåt som åt sidan. För att uppnå den effekt som ursprungligen är tänkt med skänkelvikningen får inte hästen tvära för mycket. Men det utesluter inte att tvärningen varieras på träning.

 

Genom att tvära lite mindre och låta hästen gå mer framåt än åt sidan kan du träna framåtbjudningen i tvärningen och motverka att hästen skjuter ut ytterbogen och ”rinner iväg”. Genom att tvära lite mer än vanligt kan du kontrollera att hästen verkligen svarar för de sidförande hjälperna, att den är lösgjord och följer dig som ryttare.

Ha blicken riktad mot mitten
Ett sätt att göra detta på är att vända in på diagonalen, men istället för att rida en traditionell diagonal skänkelvikning behåller du hästen ställd inåt efter hörnet och tvärar för innerskänkeln. Ha blicken riktad mot mitten på ridbanan och håll den linjen (se skiss).
När du börjar närma dig mitten ställer du om hästen, lägger en båge och rider motsvarande tvärning mot nästa hörn. När du kommer till hörnet blir det en ganska kraftig omställning och böjning genom hörnet, så där är det viktigt att du ger hästen ordentligt med stöd.

Börja i skritt
Börja i skritt, men gå över i trav så fort du känner att övningen ”sitter”. Annars finns det risk att hästen tappar för mycket av sin framåtbjudning. Trots att tvärningen är ganska skarp måste hästen ändå trampa energiskt, oavsett gångart. Om du känner att hästen tappar i bjudning, avbryt tvärningen och rid rakt framåt. Det kan även vara bra att rida galoppfattningar, tempoväxlingar eller liknande mellan tvärningarna (till exempel på motsatt långsida) för att hålla hästen pigg och alert.
Rid gärna en skänkelvikning med ”korrekt” tvärning som avslutning. Det viktiga är att hästen inte fastnar i en viss grad av tvärning – du som ryttare ska kunna påverka den som du vill.

Lämplig för unghästar?
Risk för att den unga hästen tappar framåtbjudning.

Tips!
Övningen är ganska krävande, så håll inte på för länge. Känn efter att hästen har framåtbjudning.

 

Ann Kristin Yngve

denna övning kommer från Hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0