Sidvärtsarbete i töm

Svårighetsgrad: Medel

Börja med sidvärtsarbete i töm

En enkel men effektiv övning för den som vill komma från dubbellongering till riktig tömkörning.

Tipstack till: Anders Eriksson
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Dubbellongering är när man longerar på volt med två tömmar. Och det kan vara nog så lösgörande, men det är bara en del av hur man kan använda tömmar, säger Anders Eriksson, kusk och tömkörningsexpert.
Veckans övning ger ett enkelt instrument för den som vill komma ut ur volten. Del två i övningen ger hjälp på traven för hästar som faller inåt.
- Om hästen är välskolad förstår den oftast hjälperna omedelbart, men om hästen inte är så skolad eller om den är stel kan det vara bra att ta hjälp av väggen som får hästen att bromsa upp lite utan att lägga sig på framåt, säger Anders.

Gör så här, del 1:
Det kan vara enklast att ha innertömmen lös (ej trädd genom gjorden) eller genom bettringen tillbaka till gjorden om du vill lyckas med sidförande arbete.
Gå fram i skritt. Börja på en volt. Gå sedan sidvärts ut mot fyrkantsspåret med hästen i en vinkel som är cirka trettio grader - vinkeln ska vara ungefär samma som när man går på hörnlinjen.
Flytta hästens framdel undan så att den går ut till yttre tömmen, du ska få kontakt där. Om det här fungerar kan du övergå till att göra skänkelvikning och skolor på samma linje eller på fyrkantsspåret.
Flytta hästen undan inre tömmen, den fungerar som en inre skänkel.
Var noga med att ha en fjädrande hand och att inte dominera med händerna. Bli inte för grov i hjälperna, det kan vara bra att testa bettlöst först.
Så småningom kan du jobba i trav, men vänta med traven tills skritten sitter. Galopparbete är bra och lösgörande om hästen har en god balans och galopparbetet utförs på ett korrekt sätt. Men det är inte lämpligt om man inte är mycket rutinerad och hittar balans i hästen.
 
Gör så här, del 2:
När du behärskar del 1 ovan kan du flytta hästen längs en långsida, gärna en långsida med vägg. Ha hästen ställd mot väggen. Jobba i båda varven.
Tömmen inverkar som skänkel (men det får inte bli för grova hjälper så att du stör munnen).
- När man kör vanlig öppna kan svårigheten vara att hästen inte accepterar kontakten med den yttre tömmen. Det kan vara för att den inte är inramad eller att handen är för hård på yttertömmen. Då faller hästen inåt, det är den vanligaste svårigheten, säger Anders, som alltså rekommenderar förvänd öppna mot väggen så att hästen inte faller inåt.
Inverka så att hästen drivs ut mot den yttre tömmen. Var inte för hård i handen, då vill inte hästen ha kontakt med handen eller så blir den spänd.

Syfte:
Den här övningen är särskilt bra för den som vill ta steget från arbete på volten till varierad tömkörning, och som vill börja lära sig sidförande hjälper. Arbetet är lösgörande. Tömkörning stärker hästen utan att slita och ger en chans till variation.

Svårighetsgrad:

Medel.

Tänk på det här:

Håll säkerhetsavstånd. En del hästar protesterar, särskilt när man ska börja jobba sidvärts. Om det blir ledarskapsproblem, ta hjälp av en erfaren instruktör.







denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0