Serpentinerna avslöjar dig

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Serpentinerna avslöjar dig

Flacka serpentiner avslöjar dig – om du inte har hästen på bägge tyglarna vill säga. Anne-Carin Klinge delar med sig av en övning med fokus på eftergift och balans.

Tipstack till: Anne-Carin Klinge 
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Jag är väldigt fixerad vid det här med lösgjordghet. Jag har ridit för Jan Schöneman i många år och han är väldigt duktig på lösgjordhet. Sedan har jag hittat egna vägar och sett vad som funkar för mig själv och för mina elever, säger veckans dressyrtränare Anne-Carin Klinge.
Hon är B-tränare i dressyr och arbetar på heltid med träningen. Plus att hon har en häst som debuterat GP i höstas, samt unghästar. Anne-Carin är också Agriaombud.
 
Stöd på båda tyglarna
För att få fram den där berömda lösgjordheten gillar Anne-Carin veckans övning.
– Den är avslöjande, man märker om man kan få hästen att stödja på båda tyglarna och man märker om hästen är eftergiven i båda sidorna. Om den är det driver den på jämnt i bak. Det är en ganska svår grej, överraskande många har problem med den här övningen. 
Många gör halvhalter fel, menar Anne-Carin.
– I stället för en uppsamling av energi så tappar man energi. Hästen backar av och slutar driva i bak, och då får man problem i omställningen. Det beror på att man inte har hästen framför skänkeln, man har inte fått in känslan för hur mycket man måste lösa det hela framåt.
Anne-Carin brukar tipsa om ett annat sätt att rida för att eleven ska få in känslan för hur en halvhalt ska kännas.
– Om du har en normal trav och rider fram ett par steg och sedan tar tillbaka till normal trav, då blir det en uppsamling av energi. Om du däremot har en normal trav och tar tillbaka utan energi har du ingen energi att samla upp.
Att rida halvhalter på det här sättet funkar bra för orutinerade ryttare som ska lära sig att benen ska hållas aktiva i en halvhalt. Det är också bra för unghästar.

– De lär sig rätt fort att benen ska fortsätta gå när man tar i dem.


Gör så här:
A.
Rid serpentiner mellan långsidan och kvartslinjen. Rid i trav. Utgå från jämnhet. Det ska vara jämn takt, jämna bågar och ett jämnt tryck i handen. När du har det, lägg till en halvhalt eller ett försök till halvhalt. Ha hästen kvar på båda tyglarna genom hela serpentinen. För eftergiftens skull måste man hålla hästen formad i innersidan, den ska vara formad efter serpentinen, även om man har den på bägge tyglarna.
– När man säget till ryttarna att göra den här övningen gör de ofta på tok för många serpentinbågar. Det kan räcka med en båge på en 40-bana och två bågar på en 60-bana.
Skritt är en svår gångart när det gäller denna övning, men om du har en häst som kommit en bit är den jättebra att göra i galopp.
– Men du bör ha ett visst mått av samling så att hästen kan bli lite kortare. Övningen riden i galopp hjälper hästen att förstå att den måste korta upp sig lite för att hålla balansen. 
 
B. Du kan rida framåt i varje båge och göra halvhalter i varje båge för att checka av. Lägga in volter i bågarna går också.

C. Om hästen börjar ”hacka”, avbryt och rid rakt ut. Öka lite för att känna att hästen kommer på båda tyglarna.

Syfte: 
Att checka av hur eftergiven hästen är i sidorna och hur balanserad den är. Du kollar också hur liksidig du är som ryttare, och om du håller din vikt rätt.
– Det är bra att bli avslöjad som ryttare, för ibland är man inte medveten om hur sned eller olika stark man är i de olika varven, säger Anne-Carin.
 
Svårighetsgrad:

Bas till medel – det är olika problem som kommer fram för ryttare på olika nivåer, och övningen kan göras olika perfekt. Den funkar på alla nivåer av ryttare och hästar, men om du ska göra den på en treåring bör du vara ganska duktig som ryttare.

Tänk på det här:

Känn att du har hästen på bägge tyglarna. Det är viktigast. Hästen ska ligga jämnt. Om den börjar hacka, rid rakt ur och rid framåt, kanske ska du öka lite så att du känner att hästen kommer på båda tyglarna.


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Anne-Carin Klinge
Född år: 1969
Utbildning (inom hästvärlden): B-tränare.
Jobbar med: Träning av ryttare och hästar, Agriaombud.
Roligast med att vara tränare: Att se framsteg!


Övning A.


Övning B.


Övning C.

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0