Samarbetsövning från Linda Heed

Svårighetsgrad: Bas

Omväxlande arbete med hjälp av koner

Genom att placera ut koner enligt skissen får du en ridövning där du och din häst får träna på flera olika saker. I en och samma övning kombineras hörnpasseringar, ridning på böjt spår, sidvärtsarbete och raktriktning. Dessutom går det som alltid att lägga in övergångar och tempoväxlingar lite varstans.

Ställ en kon i varje hörn samt fyra koner bredvid varandra i mitten på ridbanan (se skiss). Värm upp som vanligt och börja sedan med att vända rätt upp mellan de mittersta konerna. Vänd varannan gång åt vänster och varannan åt höger så att du rider övningen i båda varven.

 

Lägg en mjuk båge
På långsidorna lägger du en mjuk båge där du rundar den yttersta av de fyra konerna på mitten. Tänk på att rida ut ordentligt i hörnet innan du påbörjar bågen. På kortsidan vänder du rätt upp igen och byter därefter varv. Sedan lägger du motsvarande båge på andra långsidan.

Sidvärtsarbete
När detta känns bra kan du börja variera arbetet på långsidorna. Någon långsida kanske du skippar bågen och rider några steg framåt i mellantrav eller mellangalopp. En annan långsida kan du rida sidvärts in mot konerna och sedan sidvärts ut på spåret igen.
Välj gångart och typ av sidvärtsrörelse, skänkelvikning eller diagonal sluta, utifrån din och hästens utbildningsståndpunkt. Men glöm inte att vända rätt upp och byta varv varje gång du når kortsidan!

Övergångar på medellinjen
Det går även att variera arbetet på medellinjen. Börja med att rida en övergång när du kommer till bokstaven x, det vill säga befinner dig mellan mittenkonerna.
När övergångarna fungerar bra kan du i trav övergå till att rida en utdragen halvhalt vid x istället (se den streckade linjen på skissen). Det innebär att du försöker att få hästen att ta kortare steg, fast med bibehållen energi.

Tänk passage!
Förhåll tempot men tänk "trav, trav, trav" i takt med hästens rörelser. Det kommer att hjälpa dig att hålla takten även om stegen förkortas. Hästen ska inte bli seg utan vara kvick i sina ben. Du kan nästan tänka dig att du rider passage i den utdragna halvhalten, även om varken du eller hästen kan det! Då kommer stegen automatiskt att bli kortare och mer samlade.

Glöm inte att lätta på tygeln
Det viktigaste är att takten bibehålls och att du inte fastnar i förhållningen. Så fort hästen kortat ner steget lättar du på tygeln. Tempoväxlingen ska inte ske med handbromsen i, då går effekten förlorad!
Nöj dig efter några steg och trava på i ett fräschare tempo framåt.

Avsluta rakt fram
Som med allt annat ska man inte nöta med här övningen för länge. Lägg in skrittpauser och sluta innan hästen blir trött. När du känner dig nöjd avslutar du din häst lång och låg antingen längs med spåret eller på stora volter. Förhoppningsvis är hästen både lösgjord och lydig vid det laget!

Lämplig för unghästar?
Lämplig för unghäst om du rider vägarna, övergångar och beroende av utbildningsståndpunkt så lägg till skänkelvikning.


 

Ann Kristin Yngve


En fördel med den här övningen är att flera ekipage kan träna på den samtidigt. Antalet "krockmöjligheter" är nämligen inte så många.

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0