Ridövning som sätter igång jetmotorerna

Svårighetsgrad: Medel

Ridövning som sätter igång jetmotorerna

Att kraften kommer från bakbenen vet väl varenda ryttare, men ibland är det svårt att komma åt de där motorerna där bak. Den här övningen är en hjälp på traven och lämpar sig för ekipage på Lätt A till Medelsvår nivå. Dessutom tränar den ryttaren i att samspela med hjälperna och vara lite på alerten.

Tipstack till: Tina Andersson

 

Övningen innehåller moment som serpentiner, övergångar, öppna och sluta och efteråt ska hästen vara mjuk som smör och ordentligt igång med sina bakben.
Börja med att rida i arbetstrav. Rid igenom kortsidan och gå in i en öppna på långsidan. Hästen ska vara ordentligt ställd och böjd och innerskänkeln matar fram inner bakben.
Vänd över och gå in i en serpentinbåge, fortfarande i öppna. Ett par steg in från spåret, gör en övergång till skritt. Slarva inte med övergången. Hästen ska liksom trampa till med bakbenen och stoppa dem lite extra inunder sig i övergången.

S-formad båge
Rid några steg i diagonal sluta. Om du kommer i vänster varv och har ridit vänster öppna så blir det nu vänster sluta. Serpentibågen blir något S-formad. Innerskänkeln verkar fortfarande drivande framåt. Ställ om och böj om. Hitta den nya innersidan och var noga med att det inre bakbenet kliver på framåt. Gör en övergång till trav. Kraften i övergången ska komma bakifrån!
Fortsätt i öppna in i den nya bågen. Ett par steg från spåret är det dags för en ny övergång till skritt och några steg i sluta. Ställ om på nytt, hitta nya innersidan och kom fram i trav i öppna.

Jobbigt för hästen
Upprepa. Börja med tre bågar och när det fungerar kan antalet bågar utökas till fyra. Övningen är ganska jobbig för hästen så håll inte på alltför länge. Var hela tiden noga med att hästen är ordentligt ställd, det går nästan att förböja den lite utan att fastna i innerhanden. Innerskänkeln verkar hela tiden framåtdrivande, ut mot yttertygeln och effekten ska bli att hästen kommer upp med bogarna och trampar mer under sig.

Lämplig för unghästar?
Nej

 

Lycka till!

 

Skritt är gråmarkerat och svart betyder trav. Antalet bågar kan självklart varieras.

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0