Ridning på "fyrklöver" gör hästen lögjord

Svårighetsgrad: Bas

Ridning på ett fyrklöverformat spår
gör hästen mjuk och lösgjord

Ridning över bommar eller cavalettis är utmärkt som lösgörande arbete, både för hopp- och dressyrhästar. Placera ut fyra bommar i en "stjärna" och du kan rida flera övningar under ett och samma ridpass!

Avståndet mellan ändarna i varje bompar kan vara cirka sex meter. Se till att du har gott om plats även på utsidan av bommarna, så att du kan lägga volter utåt utan att komma för nära väggen eller staketet. Övningen kräver därför en bana som är åtminstone 20 meter bred.

 

Hjälper rakriktningen
Första övningen är bland annat bra för hästar som inte är helt liksidiga. Om man jobbar hästen i båda varven enligt skiss nr 1 kommer den att bli mer och mer rakriktad, eftersom du hela tiden växlar mellan att ha hästen rak och böjd.
Rid på ett fyrklöverliknande mönster över bommarna. Trava i en balanserad arbetstrav över varje bom, lägg därefter en volt utåt, rakrikta och rid på nästa bom i samma takt och tempo. Efter ett par gånger byter du varv.

Planera vägen!
Viktigt att tänka på är att du som ryttare verkligen planerar vägen och kommer mitt på bommen efter att du lagt en volt. Att få volterna runda och lagom stora är inte så lätt som det låter! En annan sak man bör ha i bakhuvudet är att det är ansträngande för hästen att göra många, små volter. Håll därför inte på för länge och växla ibland med att rida rakt fram längs med fyrkantsspåret. Rid inte heller för fort, då riskerar du att traven blir obalanserad.

Ännu större utmaning
Den andra övningen (skiss nr 2) är ännu mer ansträngande för hästen. Här rider du på en liten volt över bommarna på mitten, men efter varje eller varannan bom lägger du dessutom en volt utåt. Med andra ord växlar du hela tiden mellan att ha hästen ställd och böjd till vänster respektive höger.
Håll dig på mitten av bommarna och var noggrann så att hästen varken flyter ut eller tränger inåt. Försök att få till mjuka övergångar mellan vänster- och högerböjningen, det ska kännas harmoniskt! Rid inte fortare än att både du och hästen hänger med, men bli heller inte hängande i tyglarna med "handbromsen i". Hästen ska bära sig själv.

Samlande effekt
Den här övningen gör hästen lydig och lösgjord, men eftersom den innehåller så många små, böjda spår räcker det att rida den ett par varv åt varje håll. Låt därefter hästen sträcka ut sig på rakt spår eller på stora volter.
Ju mindre avståndet är mellan bommarna, och ju mindre volter du gör, desto mer samlande blir övningen för hästen. Detta eftersom den tvingas att sätta det inre bakbenet längre in under kroppen.

Egna varianter
Det finns hur många sätt som helst att rida på över de här fyra bommarna. Hitta gärna på egna varianter, det är bara fantasin och hästen utbildningsståndpunkt som sätter gränserna! Varför inte rida på ett kvadratiskt fyrkantsspår och sedan lägga volter inåt över bommarna?

Lämplig för unghästar?
Ok för den unga hästen, här får du anpassa voltstorleken. Tänk på att inte rida för länge på övningen, repetera hellre en annan dag.

 

Anki Yngve


Skiss nr 1.
 

Skiss nr 2.

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0