Plank med "fel" avstånd ger känsla för galoppen

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Markarbete: Plank med "fel" avstånd ger känsla för galoppen

Genom att bygga med "fel" avstånd lär du känna hästens galopp och tvingas lära dig att påverka sprången. Dessutom är det kul att se hur mycket du kan variera antalet språng mellan planken, säger Pia de Gysser som brinner för markarbete.

Tipstack till: Pia de Gysser
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

- Det här är absolut min största favorit, säger Pia de Gysser om veckans markarbetesövning.
Det är lätt att släpa fram materialet eftersom man bygger med en planka per hinder och det går bra att ta sockerbitar med tanke på att "hindren" bara ska vara 20-30 centimeter höga.
Det som är bra med övningen är också att det går att köra ponny och stor häst på samma gång, något man annars har svårt att klara av.
- Det är när avstånden inte stämmer som du skapar känslan för när bommen kommer. Du lär känna hästen och dess galopp.

Det är också bra att fundera över hur hästen fungerar i de olika varven. Även om det är meningen att hästen ska kännas lika är vi alltför många som har mycket oliksidiga hästar - och om det är så är det bra att lära sig hur det påverkar hästen, särskilt när man kommer in på tävlingsbanor med relaterade avstånd. Då är det bra att veta om det ena varvet kräver mer framåtridning - eller tvärt om.
 
Gör så här:
Bygg tre plank med 15 meter mellan varje. Hindren ska vara 20-30 centimeter höga.
Börja med att värma upp i en galopp med bra aktion. En bra grundgalopp, helt enkelt.
Rulla sedan igenom serien och känn efter hur avstånden känns. För en stor häst brukar fyra galoppsprång vara normalt.
- Se till att galoppsprången blir lika långa. Det ska vara jämna språng, inte några korta och ett långt på slutet eller tvärt om, säger Pia de Gysser.
När du fått in känslan för detta antal språng kan du börja variera. Först kanske du rider med fem språng mellan varje hinder. Sedan med sex och efter det med tre.
Därefter börjar svårigheterna - försök ha ett antal språng mellan hinder ett och två, och ett annat mellan hinder två och tre!
- Man kan till exempel ta fyra språng mellan ettan och tvåan och sex språng mellan tvåan och trean, säger Pia de Gysser - vars egna rekord är tre språng mellan de två första och sju mellan de två sista.


Syfte: Att kunna reglera galoppen och lära känna hästens språng.

Svårighetsgrad: Bas-medel (kan göras mycket mer avancerad om man väljer antal språng med stor variation).

Tänk på det här: Sträva efter likadana, runda galoppsprång, korta inte så mycket att du tar bort galoppen. Du kan inte bara hålla, du måste rida!
 


Fundera över hur hästen beter sig i de olika varven.

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0