Päronformad serpentin lösgör hästen ordentligt

Svårighetsgrad: Bas

Päronformade serpentinbågar

När man rider vanliga serpentinbågar är ju hästen parallell med kortsidorna då den passerar medellinjen. Men i träningssyfte kan man också rida bågarna lite mer päronformade, så att hästen ställs om direkt från en båge till en annan - utan raksträcka emellan.

Sådana här serpentiner rids aldrig på tävling, men på träning kan man använda dem för att få hästen lite extra lösgjord och smidig i sidorna. Det är också en bra övning på hästar som successivt ökar tempot, eftersom de böjda spåren ger ryttaren lite mer kontroll.

Lägg volt ur hörnet
Börja exempelvis i höger varv, med att rida som en trekvarts tiometersvolt ur hörnet. När du når medellinjen ställer och böjer du om hästen och går in på en likadan volt åt andra hållet. På så sätt bildas den päronformade bågen. Fortsätt på samma sätt tills du lagt fem bågar över medellinjen. 

Använd vikthjälperna
Utmaningen ligger mycket i att inte bara svänga hästen runt med tyglarna. Det är i första hand sitsen och skänklarna som vänder runt hästen, även om du självklart måste ställa om den med handen.
Titta hela tiden dit du ska, inte ner på hästen. Då blir det lättare att hålla vägen. Omställningarna och omböjningarna ska ske mjukt, annars störs hästen och vägen blir ryckig.

Svårare i galopp
Varvbytena kommer naturligt om du rider ett ojämnt antal bågar över medellinjen, du ska som alltid eftersträva att rida lika mycket i båda varven. I första hand är det här en övning som rids i skritt och trav, men är du skicklig och hästen välutbildad kan den även ridas i galopp - antingen med förvänd galopp eller med galoppombyten.
Rider du övningen med enkla byten vid medellinjen - det vill säga en övergång från galopp till skritt, några skrittsteg och sedan galopp igen - är den en bra förberedelse för byten i språnget.

Anki Yngve

 
SYFTE
En mjuk och lösgjord häst som svarar väl på ryttarens hjälper. För ryttaren tränar övningen upp koordinationen av hjälperna vid övergång från ett varv till ett annat.

SVÅRIGHETSGRAD 
LB-LA och uppåt.

VIKTIGT!
Rid i ett tempo där du känner att hästen är aktiv utan att springa. Blir det för springigt kommer den att tappa balansen och sluta att spåra längst med vägen.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Börja med att vända över ridbanan päronformat, innan du börjar med bågarna.

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0