Övning med skolor som ger bättre bärighet

Svårighetsgrad: Medel

Skolor för bättre bärighet

Den här övningen bygger på övergångar i öppna och sluta. Den är extra bra för hästar med svagt påskjut och sämre bärighet.

Tipstack till: Leena Lundin
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Den här övningen får hästen att behålla bärigheten och påskjutet, samtidigt som den hamnar mer framför skänkeln, säger dressyrtränaren och domaren Leena Lundin.
Hon berättar att ett vanligt problem är att bromsen läggs i.
- Och då tappar man påskjut i skolorna, om man sitter och bromsar i stället för att rida framåt. Får du hästen igång bakifrån och en bärig häst får du också bättre schvung.
 
Gör så här:
1A. Rid på fyrkantsspåret. På långsidorna rider du öppna i trav. I öppnan gör du en övergång till skritt, och så tillbaka i trav igen. Ha hästen kvar i öppna hela tiden under övergången.
1B. Så småningom gör du tydliga halvhalter i stället för övergångar.
1C. Halvhalterna blir i stället tempoväxlingar.  
 
2. Rid sluta på diagonalen. I hörnen och på kortsidan rider du "som vanligt". Börja i trav. Gör övergångar med hästen kvar i sluta. Gå sedan över till halvhalter i slutan, och så småningom blir det tempoväxlingar i stället för halvhalter.
 
3. Hela övning nummer 2,  i galopp. Observera att övning 2 och 3 kräver mer av ryttaren, hästen måste vara mellan hand och skänkel.


Syfte:
Rakriktning, samt att ha påskjut med bärighet kvar. Övningarna får hästen att ta i och skjuta på utan att den hamnar i framvikt.

Svårighetsgrad:
Medelsvår.

Tänk på det här:
Att du inte håller på för länge. Och om du tappar bärighet och balans, gå tillbaka till grundtempot och tänk på att göra övningen i korta sekvenser.

 


 


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0