Övning där du bollar hästen mellan hjälperna

Svårighetsgrad: Medel

Bolla hästen mellan hjälperna

Malin Cohlin, dressyrtränare som själv rider för Tinne Vilhelmson Silfvén, bjuder på en omväxlande övning som rids i trappor på diagonalen. Särskilt bra är unghästtipset!

Tipstack till: Malin Cohlin
Text: Hege Hellström
Skiss: Linda Eriksson


Att rida sidvärts och rakt fram kan varieras utifrån hästens och ryttarens utbildning. Man kan rida skänkelvikning eller sluta och välja mellan att rida rakt fram eller i öppna.
Särskilt bra är den första delen (A) av veckans övning när det gäller unghästar, säger Malin Cohlin. Hon är B-tränare i dressyr och ansvarig för unghästutbildningen på Lövsta stuteri. Hennes egen tränare heter Tinne Vilhelmson Silfvén.
- När man väl lärt en häst sidförande skänkel ramlar den gärna för mycket åt sidan och förlorar framåtbjudning. I inlärningsstadiet utnyttjar man att hästen börjar ramla i sidled, den ska lära sig vad sidförande hjälper betyder och det blir för mycket att lägga till framåtdrivande och mothållande hjälper just när man lär den. Det här blir en bra förklaring för den yngre hästen, säger Malin Cohlin.
Därför är det bra att kunna avbryta skänkelvikningen och gå rakt fram.

Möta upp med ytterhjälperna
Men även ryttare på äldre hästar har nytta av att rida trappor. Då tvingas ryttaren möta upp med ytterhjälperna. För att öka svårighetsgraden byter man skänkelvikningen mot sluta och det raka spåret mot en öppna - som dock ska ridas rakt mot kortsidan.
- Många elever rider vidare på diagonalen men de ska rida rakt mot kortsidan, det är viktigt, säger Malin Cohlin.
Att växla till öppna ger ryttaren en chans att kolla att hästen är eftergiven i innersidan och formad runt innerskänkeln mot yttertygeln.
- I slutan faller hästen ofta över innerskänkeln och blir för rak.

Pröva gärna i galopp!
Att rida slutor i galopp kan se snofsigt och avancerat ut, men Malin Cohlin säger att det kan vara lättare än att rida dem i trav.
- Det är ingen skillnad att rida travskolor och galoppskolor för ryttaren. Men hästen måste vara stark och balanserad nog i galoppen för att kunna börja öva galoppslutor. Yngre hästar orkar inte, de har fullt sjå att galoppera rakt fram. Men om man har en elev som kan travsluta kan man göra galoppsluta.
Till sist har Malin Cohlin ett bra sätt att uttrycka syftet med övningarna:
- Du ska kunna bolla hästen mellan hjälperna!

Gör så här:
A. Ta ut en hörnlinje. Rid skänkelvikning, sedan rakt fram mot långsidan, så skänkelvikning igen. Rid övningen i trav. Om du hade ridit hörnlinjen utan att tvära skulle du ha kommit ut mitt på långsidan, nu blir det snarare ner mot hörnet som du kommer ut.
B. Rid sluta på diagonalen och öppna rakt fram. Gör minst tre slutor och två öppnor på linjen. Rid övningen i trav och galopp.
 
Unghästar och veckans övningar
Det här är ett bra sätt att lära unghästar skänkelvikning och renodla och förtydliga betydelsen av ytter- och innerhjälper. Tänk på att hästen ska falla åt sidan, blanda inte in för många hjälper!
 


SYFTE
Att få hästen att bjuda framåt i sidvärtsrörelsen. I sluta-trappan är syftet att hålla hästen undan innerskänkeln och bibehålla ställning och böjning i innersidan. Där hjälper öppnan till, det är lättare att komma åt böjning och ställning i öppna och då kommer man även åt framåtbjudningen.

SVÅRIGHETSGRAD
Första delen av övningen är lätt. Slutor och skolor hör till LA/Msv-nivån.
- Det här är övningar som alla, från orutinerade elever till dem som har Grand Prix-hästar, har nytta av, säger Malin Cohlin.

TÄNK PÅ DET HÄR 
Viktigast är att bibehålla bjudningen. Och gör öppnan rakt fram! Rider du öppnan diagonalt tappar du syftet. Rid gärna framåt ur öppnan!
Travslutan respektive öppnan förutsätter att både häst och ryttare behärskar rörelserna var för sig.
 

Övning "A".
 

Övning "B".

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0