Öva ryggning på bra sätt

Svårighetsgrad: Medel

Öva ryggning på bra sätt

Finns det något svårare än att få bra poäng på ryggningar? Många svarar nog nej. Ridläraren Ulf Lind tipsar om bra sätt att öva ryggningar.

Tipstack till: Ulf Lind
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

När man frågar ridläraren Ulf Lind om bra sätt att öva ryggningar vill han först berätta hur en bra ryggning ska kännas och utföras. Kanske för att vi till vardags lägger så lite tid och energi på det här ganska svåra sättet att förflytta sig, som också är jobbigt för hästen.
 
Bra ryggning - gör så här:
1.
Rid in i en halt på ett sätt så att du känner att hästen bär upp sig lika bra med alla fyra benen. Sedan ska hästen stå i egen balans, den får absolut inte sitta fast i handen.
2.
Koordinera säte, hand och skänkel för att sedan driva energin från häsens bakben rakt upp under sadeln, i ryggen. Ju mer energi under sadeln, desto bättre förutsättningar för en bra ryggning - förutsatt att man kan rida fram energin i takten. Du ska ha känslan av att rida upp energin mellan hjälperna.
Ulf Lind vill inte ge exakta order om när man ska hålla, och så vidare.
- Då tar man bort känslan. Det ska bli en automatisk förbindelse mellan hjälperna som bygger på att man hittar känslan.
 
Övningen - gör så här:
Ta stöd av en vägg eller ett staket på den sida hästen brukar skjuta ut bakdelen.
På varje långsida kan du göra kanske två ryggningar. Men gör inte för många ryggningar under ett pass, särskilt inte i början, för det är jobbigt för hästen och det kan tära på framåtbjudningen.
Träna halter och igångsättningar också, inte bara själva ryggningarna.
- Att gå fram ur ryggningen kräver energi. Rid så att bakdelen orkar bära fram- och mellandel igenom ryggningen och framåt igen ur ryggningen, säger Ulf Lind.
Parera alltid framdelen åt samma håll som bakdelen avviker. Om hästen slänger in bakdelen åt vänster ska du alltså föra bogarna åt vänster.
- Man kan inte rätta bakdelen i sidled, då blir det en slänggunga, förklarar Ulf Lind.
Vilken gångart du går fram i efter ryggningen kan växla.

 

Syfte: Att öva bra ryggningar.

Svårighetsgrad: Medel.

Tänk på det här: Försök behålla jämvikten i sitsen så att hästen kan bära ryttarens och sin egen tyngdpunkt i lugn och ro i varje tramp. Ju rörligare ryttaren är desto svårare är det för den att hålla balansen.


Ta stöd av en vägg eller ett staket på den sida där hästen brukar skjuta ut bakdelen.

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0