Öppna med övergångar som rids på medellinjen

Svårighetsgrad: Medel

Öppna med övergångar - på medellinjen

Det här är en rolig men inte helt enkel övning som verkligen sätter ryttarens ridning och hjälpgivning på prov. Genom att rida öppna på medellinjen istället för längs med långsidan får du genast ett kvitto på om hästen respekterar den mothållande och framåtdrivande ytterskänkeln eller inte. Dessutom är det en utmaning att lyckas göra övergångar med bibehållen böjning i hästens kropp.

 
Börja i exempelvis vänster varv i skritt och vänd rätt upp. När du kommit in på medellinjen ordentligt lägger du en åttametersvolt utåt, i det här fallet åt vänster. Direkt ur volten rider du öppna längs med medellinjen, med hästen formad runt inner skänkel. Finns det en spegel vid kortsidan så utnyttja den för att kolla så att böjningen är korrekt. Annars kan du be någon på marken att "vara dina ögon".
När du börjar närma dig kortsidan lägger du ytterligare en volt och går sedan ut på spåret åt samma håll. Kom fram i trav och rid rakt över ridbanan ungefär mitt på långsidan, byt varv och återgå till skritt. Gör samma sak i det nya varvet.
 
Från skritt till trav
När du testat att rida övningen helt i skritt en eller två gånger kan du på medellinjen lägga in en övergång till trav och sedan tillbaka till skritt igen, under bibehållen öppna. Det här är riktigt stärkande för hästen, men kan kännas lite klurigt för ryttaren. Om det börjar vingla, försök inte att korrigera dig ur problemet utan rid rakt fram några steg och börja om. Hemligheten ligger i att verkligen lyckas behålla positionen både i hästen och i sin egen kropp, och att inte göra allt för stor affär av själva övergångarna.
När du kan göra övergången skritt-trav-skritt med bibehållen öppna kan du testa att göra övningen i trav och i stället lägga övergångar mellan trav-skritt-trav på medellinjen. Så småningom kan du också göra övergångar mellan exempelvis galopp-trav-galopp eller skritt-galopp-trav. Det är bara fantasin och din och hästens utbildningsståndpunkt som sätter gränsen!
 
Enklare variant
Den här övningen går även att rida om man är många, till exempel under en ridlektion. Då rids öppnorna på en linje strax vid sidan av medellinjen (se skiss) och ryttarna får se upp när de korsar ridbanan och byter varv, då har den som rider öppna på medellinjen företräde.
Om man vill göra övningen lättare kan man byta ut öppnorna mot skänkelvikning, men då försvinner det samlande effekten. Det går också att variera genom att då och då rida sluta med övergångar istället för öppna.

Lämplig för unghästar?
Nej

 
Anki Yngve

De grå hästarna markerar byte av gångart.


SYFTE
Att gymnastisera och samla hästen, samt träna ryttarens hjälpgivning i öppna.

SVÅRIGHETSGRAD
LA-Msv dressyr och uppåt.

VIKTIGT!
A och O är att hålla linjen. Börjar ni att "wobbla" är det klokare att rida rakt fram ett par steg än att till varje pris försöka att få till öppnan. När det gäller övergångarna är kvaliteten på dem viktigare än att det exempelvis blir galopp vid en förbestämd punkt. Ta tid på dig om det behövs!


Denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0