Ökning och samling i en och samma övning

Svårighetsgrad: Medel

Träna vändning, tempoväxling och samling

Denna övning är tydligt uppdelad i moment, men skapar en helhet där hela hästen får en genomkörare. Ryttaren kan koncentrera sig på ett moment i taget, men får ändå träna både koordination och hjälpgivning. Det är en bra övning för att få koll på hästens bogar och få den mer på båda tyglarna.

Börja ridpasset med att värma upp hästen i alla gångarter, gärna i en rundare, lägre form. Rid lite på böjda spår, serpentiner eller volter och flytta gärna undan bakdelen ett par steg här och där. När både du och hästen är varma är det dags att börja övningen.

Vänd för ytterhjälperna
Till att börja med rids momenten i trav, under nedsittning. Vid mitten av kortsidan, exempelvis A vänder man in på kvartslinjen. Vändningen ska göras till största delen med ytterhjälperna och hästen kan nästan gränsa till att vara utåtställd. Målet är att hästen ska "sätta sig" lite mer över bakbenen i vändningen.
På kvartslinjen gör man en liten ökning, för att kontrollera att bakbenen är med. Tänk på att inte bara släppa fram hästen så att den stupar ner på bogarna.
Ökningen ska komma bakifrån, genom ryggen och du ska ha känslan av att hästen lyfter i framdelen. Det är steglängden, inte takten som ska ökas.

Öppna längs spåret 
När du når långsidan, gör en tempoväxling ner till arbetstrav, ställ hästen inåt och rid en svag öppna längs långsidan. Vid mitten på nästa kortsida vänder du in igen och upprepar proceduren.
Om det känns bra efter ett par gånger lägger du in en tiometersvolt (är hästen mer orutinerad lägger du en större volt) när du når långsidan. De första gångerna jobbar du hästen motställd i volten och använder återigen dina ytterhjälper för att vända runt hästen. Innerskänkeln ligger kvar för att hästen inte ska falla inåt i volten.
Innertygeln kan leda för att visa vägen, men hästen ska vara utåtställd. Om hästen normalt gärna skjuter ut ytterbogen i volten är det här en perfekt övning. Ytterskänkeln kan ligga något framför normalläget, för att påverka bogen.
Rakrikta något steg när du når långsidan igen, ställ om hästen och rid en öppna längs resten av långsidan. Tänk på din egen position i sadeln. I öppnan ska ytterhöften fortfarande sträva framåt och axlarna ska vara i jämnhöjd med varandra.

Jämn på båda tyglarna
Målet är att hästen ska komma jämnt fram på båda tyglarna och få med sig bakbenen. När du känner att hästen är jämn i handen kan du försiktigt börja ställa inåt i volten.
Byt varv efter ett tag och rid samma övning i andra varvet.
Får du övningen att fungera i trav kan du rida samma övning i galopp. Sträva efter känslan av att hästen samlar sig något och sätter sig i vändningen vid A och C. Det blir bra styrketräning att gå ur lite samling och in i en tempoväxling mot mellangalopp. Även i galoppen börjar du att rida övningen utan volten, och när det känns bra lägger du till voltmomentet. Fortfarande ska hästen vara något motställd i volten i början.
I galopp är övningen ganska styrkekrävande, så sitt inte och nöt för länge och ge hästen en paus när du byter varv. Belöningen är en lösgjord och genomarbetad häst.
 

 



SYFTE
Att få hästen att bjuda jämnt fram på båda tyglarna. Få med sig bogarna i vändningar samtidigt som bakbenen engageras. Bra för hästar som skjuter ut bogarna, framför allt på böjda spår.

SVÅRIGHETSGRAD
Ungefär LA.
 
VIKTIGT!
• Tänk på att framdelen ska leda i alla vändningar, även på volten. Var också noga med att hästen inte skjuter in bakdelen i öppnorna. 
 
• Rakrikta något steg innan du ställer om mellan volt och öppna.
 
• Låt gärna ytterskänkeln ligga något framför normalläge i vändningarna för att påverka bogen.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Rid större volter, kortare arbetstid och svagare tvärning i öppnan.
 

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0