Öka och minska volten. En nyttig basövning

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Öka och minska volten
- en variationsrik basövning

Att öka och minska volten är en av våra vanligaste basövningar. Och inte undra på det, den är både effektiv och lätt att variera. Utgångspunkten för övningen är nästan alltid en 20-metersvolt. Volten minskas successivt tills den blir 8-10 meter i diameter, och så småningom ökas den igen till 20 meter i diameter.

 
Det som händer med hästen när volten minskas är att graden av ställning i nacken och böjning i bålen måste öka. Annars kan inte hästen spåra på det mindre voltspåret. Övningen gör dels hästen smidigare och mer lösgjord, dels mer samlad eftersom det inre bakbenet får trampa längre in under hästen i minskningarna.

Två huvudsakliga sätt
Det finns två huvudsakliga sätt att minska eller öka volten på. Det ena är helt enkelt att man, på ett spiralformat spår, styr in hästen på mindre och mindre volter. Ställningen och böjningen ökar successivt så att hästens bakhovar hela tiden följer i framhovarnas spår. Här gäller det att hålla koll på bogarna så att hästen varken tränger inåt eller utåt. Vill man få extra effekt kan man rida med lite tagen bakdel, så att böjningen i bålen blir ännu större än voltspårets böjning.

Sluta samlar hästen
Det andra sättet att öka och minska volten på är att flytta hästen sidvärts. Det kan antingen göras i skänkelvikning, det vill säga med hästen lätt ställd från rörelseriktningen, eller i diagonal sluta - med hästen ställd och böjd i rörelseriktningen. Rider man skänkelvikning blir övningen lösgörande, medan den med sluta blir samlande. Lämpligt kan vara att minska volten i sluta och öka den i skänkelvikning. Då blir nämligen ställningen och böjningen parallell med voltspåret.

Funkar i samtliga gångarter
Man kan öka och minska volten i samtliga gångarter, börja gärna lite långsamt så att du får koll på vägen. Som ryttare gäller det att ha bestämt sig exakt för på vilket spår man ska rida när man ökar och minskar. Du ska när som helst kunna avbryta och rida rakt fram på voltspåret.
För hästar som behöver stärka sin galopp är övningen där man minskar med hjälp av diagonal sluta väldigt jobbig - med effektiv!

Håll inte på för länge
Att gå på små volter är ansträngande för hästen, rid därför inte den här övningen för långa stunder i stöten. Som vanligt i ridning är balansen viktig, börjar hästen till exempel att slå i sko när du minskar har den problem att koordinera och balansera sig. 
Rätt utförd ger den här övningen en mer samlad och balanserad häst - och du som ryttare får bättre känsla och kontroll. 

Lämplig för unghästar?
Var försiktig med unghästen, kräv endast korta stunder och inte för små volter.


Anki Yngve

 

SYFTE
En mer lösgjord, samlad och koncentrerad häst. Minskar man volten med hjälp av sluta blir övningen extra samlande.

SVÅRIGHETSGRAD

Går att variera från LC-nivå och uppåt. Riktigt avancerade ryttare kan träna galoppiruetter på det här sättet.

VIKTIGT!
Ge akt på om hästen tappar sin balans. Då är det bättre att avbryta, rida ett par varv på den stora volten och sedan börja om.

Denan övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0