Nyttig basövning med hoppnng på böjt spår

Svårighetsgrad: Bas

Basövning på böjt spår

Den här enkla basövningen kan tyckas banal, men den ger riktigt bra ryttarträning. Du drillas i att hitta en jämn galopprytm, samtidigt som hästen gymnastiseras och blir mer liksidig.

Text & skiss: Anki Yngve
 
Ställ upp tre hinder på en stor volt, antingen på stora mittvolten eller på någon av kortsidesvolterna. För lite mindre rutinerade hästar kan det bli för svårt att hoppa alla tre hindren i rad på volten. Därför är övningen byggd så att du kan hoppa två hinder i taget, men ändå få variation. Enklast är att börja med bommar på marken. Då får ryttaren chans att hitta galopprytmen innan hindren byggs upp.
 
Variera volt och steglängd
Bestäm dig för vilka två hinder du ska hoppa och rid på volten över dem i ett par varv. Sedan kan du välja två andra hinder och testa med dem. Byt varv regelbundet och varva med vila och med att rida rakt fram längs fyrkanten. Genom att ni inte hoppar samma hinder varje gång tvingas ryttaren att ta beslut och vara tydlig mot hästen.   
Börja med det antal galoppsprång mellan hindren som faller sig naturligt för hästen. Går den normalt sett på fem kan du efter hand försöka rida på fyra respektive sex, för att utmana din känsla för galoppsprångens längd. Viktigast är att det är längden på grundgaloppen du ändrar. Oavsett antal språng mellan hindren ska du försöka hålla en jämn galopp runt hela voltspåret. Inte gasa och bromsa hela tiden.
 
Sits och blick
Var noga med att hästen är ställd och böjd efter voltspåret, även över hindren. För att hästen ska kunna ligga kvar i rätt böjning är din sits och blick viktig. Viker du dig i sidan, så att vikten hamnar utåt, kommer hästen att behöva kompensera genom att exempelvis skjuta ut bogen. Tittar du ner får hästen svårt att veta vart den ska och rytmen går förlorad.
Hindren ska absolut inte vara höga, övningen handlar om att träna upp ryttarens teknik och lösgöra hästen. Hoppar du väldigt mycket på volt kan det slita på hästen, men allra viktigast för hållbarheten är att hästen galopperar i balans.
Övningen går att variera i all oändlighet, med fler hinder, hinder på båda de stora volterna och så vidare. Men börja enkelt, ta pauser och nöj dig när det går bra!   
 


Syfte:
Hitta en jämn galopprytm och böjning på volten och över hindren. Ryttaren tränar dessutom både sits och initiativförmåga. Hästen gymnastiseras och blir mer liksidig i hoppningen (byt varv ofta!).

Svårighetsgrad:
Basövning som är nyttig på alla nivåer. Kan göras lättare genom att byta hindren mot bommar på marken och svårare genom att lägga till fler hinder.

Tänk på det här:
Hästen måste ha kommit så långt i sin utbildning att den kan galoppera balanserat på volten. Annars kommer övningen att slita mer än den gör nytta. Hoppa inte för många varv på volten, så att hästen blir trött. Då kommer nämligen misstagen.

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0