Mjukgörande övning värmer upp hopphästen

Svårighetsgrad: Medel

Mjukgörande uppvärmning för hopphästen

Många hoppryttare brukar värma upp inför ett träningspass genom att hoppa några varv över ett långt hinder på volt. Så här kan man variera samma övning för att göra den ännu mer effektiv och lösgörande!

Tipstack till: Johanna Wigermo
 
Ställ upp ett litet hinder, exempelvis innanför ena långsidan på stora mittvolten. Hitta först en lugn, jämn, kontrollerad men aktiv galopp längs med fyrkantspåret innan du börjar med hoppningen. Galoppen ska inte vara hastigare än att du när som helst kan lägga en balanserad 15-metersvolt.

Flytta in på linjen
Därefter går du in på volten och börjar hoppa hindret. Men istället för att styra exakt mitt på så ser du till att hamna lite innanför den tänkta linjen varje gång, så att du kan flytta hästen sidvärts ett par steg och därmed hoppa av mitt på hindret (se skiss). Hästen ska hela tiden vara ställd i nacken och lika böjd som voltspåret i kroppen. 

Eftergiven innersida
I sidvärtsförflyttningen (som inte får vara för tvär) handlar det om att du ska "gröpa ur" innersidan lite grann med innerskänkeln och låta hästen komma ut på yttertygeln. Dra inte bakåt och håll inte heller så hårt i yttertygeln att hästen inte kan böja halsen. Gör ingen stor sak av själva hindret, hästen ska vara böjd även i språnget, den behöver inte räta ut kroppen för att hoppa ett sådant här lågt hinder.

Ska sänka halsen
Målet är att hästen så småningom ska komma till ro på volten, runda kroppen längs med spåret, sänka huvudet och slappna av. Du kan med fördel driva lite med innerskänkeln precis efter landningen, så att hästen påminns om att behålla böjningen i kroppen även efter språnget.

Måste följa hjälperna
Att hopphästen lyssnar på ryttarens ställande och böjande hjälper är jätteviktigt. Annars blir det svårt att komma ut i hörnen på en tight byggd inomhusbana, eller att rida en riktigt bra omhoppning. Kontrollerar du inte ställningen och böjningen så kan du inte heller kontrollera vilket spår hästen galopperar på.
Tyvärr ser man ofta hästar inne på banan som istället protesterar, ställer sig utåt och skjuter in innerbogen i svängarna. Det är så gott som alltid ett tecken på brister i markarbetet!

Nöj dig efter ett par varv
Hoppa ett par varv på volten åt både vänster och höger, men nöj dig när hästen slappnar av och följer dina hjälper. Då har du ett bra utgångsläge för att gå vidare med hoppasset.
Det här sättet att tänka kan du med fördel föra med dig i andra övningar. Det är ofta bättre att svänga mot hindret så att du får flytta ut hästen något steg för att hitta den korrekta linjen, än att göra tvärtom och tvingas svänga tillbaka in på till linjen (då blir det svajigt!). 

Lämplig för unghästar?
Nej

Tips!
I denna övning kommer hästen mer på sina bakben innan hindret vilket också blir gymnastik- och styrketräning. Viktigt bara att hästen bjuder och tänker framåt under flyttningen. Tänk på att övningen är jobbig för bakbenen så håll inte på för länge.


Anki Yngve

 


 
 
SYFTE
Lösgöra hästen i sidorna, få den att slappna av och kontrollera att ryttaren kan ställa och böja sin häst i anridningen, samt över och efter hindret.

SVÅRIGHETSGRAD
Lätt klass och uppåt.

VIKTIGT!
Ytterskänkeln ska hela tiden ligga intill hästen (utan att klämma!), den reglerar böjningen och ser till att hästens bakdel inte svänger ut. 
 

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0