Markarbete som gör hästen till en gummiboll

Svårighetsgrad: Medel

Gör hästen till en gummiboll

Riktigt bra galopp och aktiva bakben - det är resultatet av denna cavaletti-övning. Som är en av redaktionens favoritövningar!

Tipstack till: Johanna Unghanse och Stina Svanlund
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Känslan av en häst som går i riktigt bra galopp är svår att slå. Tyvärr kan den där fina galoppen vara svår att uppnå också - men med den här övningen får man bra hjälp på vägen. Bakdelen på hästen kommer verkligen igång!
Hippson-chefen Johanna Unghanse älskar den här övningen.
- I och med att man sitter ner över bommarna på hästen som samtidigt måste ta i med rumpan över bommarna, gör att du kan plocka upp kraften mellan bommarna, förklarar Johanna Unghanse.
Det blir en växelverkan där hästen är tvingad att göra avstamp som man fångar upp genom att sitta ner och ha hästen inåtställd.
- I och med detta får du med automatik hästen lite mer på yttertygeln, rund och hästen tar itu med innerbakbenet.

Kraft och sits

Ökningen som också ingår i övningen ger framåtbjudning och kraft.
- Om man bara rider bomserien är det lätt hänt att hästen blir seg. Men här får du bjudning och innerbogen får frihet under ökningen. Kraften kan du ta till vara på i serien.
Även sitsen kan få en "boost" av veckans övning.
- Jag tycker att man får en känsla för den lodräta sitsen. Jag kände "wow, jag kom ner i sadeln!" Man är tvungen att sitta till med sätet över bommarna och får då stabilitet, säger Johanna Unghanse.

Både hopp och dressyr
Övningen är bra för både hopp- och dressyrhästar - som ju båda behöver hjälp att komma upp med framdelen och inte falla ner på bogarna.
En häst som gärna "vecklar ut sig" får hjälp att hålla ihop, kanske tack vare att bommarna gör att den både måste ta i, stampa av men ändå vara samlad för ta nästa bom.

Bygg så här:
Bygg cavaletti-serien med sockerbit på ena sidan av bommen, varannan bom ska sockerbiten ligga till höger och varannan till vänster. (Det betyder att bommarna inte kommer att vara vågräta utan diagonala mot marken.)
Det ska vara fem meter mellan bommarna och det innebär ett galoppsprång i kort galopp.

Gör så här:
Kom på bomserien i en kortare och jämn galopp. Sitt ner i lodrätt sits genom hela övningen och över bommarna. Ställ hästen något inåt i serien, både för att göra hästen lösgjord och arbeta med inner bakben. Det viktigaste med bomövningen är att inte gå upp i fältsits och luta sig framåt.
Behåll den lätta inåtställningen efter serien. Rid igenom båda hörnen, rakställ nästa långsida, ställ om så att hästen blir något utåtställd. Öka därefter något. Innan nästa hörnpassering, rakställ och ställ sedan om så att hörnen rids inåtställd. Korta galoppen före sista hörnan så att den blir så kort som du vill ha den genom serien.
Upprepa övningen i båda varven. Men se till att vila också, det här är jobbigt för hästen. Lagom kan vara att upprepa övningen fem gånger i ett varv, sen skritta, sen byta varv och göra övning och skritta. Därefter kan du köra repetition med tre gånger bommar, sen skritt, och så likadant i andra varvet.


Syfte:
Att hästen ska använda bakdelen. Att få igång framåtbjudning som kan användas i serien. Plus att ryttaren kan få en känsla för den lodräta sitsen, att komma ner i sadeln. Ett sätt att öva samling för hästar som gärna "vecklar ut sig".

Svårighetsgrad:

Medel, men även mindre utbildade eller starka hästar lär sig efter ett tag.

Tänk på det här:

Gör övningen flera gånger på raken, det gäller att mata på ett par gånger så att hästen lär sig vad den ska göra. Det är svårt att hitta rytmen i början. Men vila mellan bomövningarna! Det är tungt jobb för hästen.




denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0