Markarbete som ger bättre ryttarkänsla

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Sommarövning över bommar

Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning - perfekt på sommaren! Men om antalet bommar är litet är resultatet desto större, säger Pia de Gysser som brinner för markarbete.

Tipstack till: Pia de Gysser
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

I den här markarbetesövningen är det inte antalet bommar som ger variationen. Du som ryttare får använda fantasin för att variera övningen och för att få ut det mesta av den.
- Det är en övning som skapar mycket känsla. Den är jätteenkel att bygga och du ska inte stega - vitsen är att det inte ska stämma perfekt för att du ska få jobba med att hitta din rytm och din båge, säger Pia de Gysser.
Hon brinner för markarbete och håller träningar för både ponnyer och stora hästar, och tränar mycket markarbete själv - något som gör att hon vet vikten av att det inte är för mycket att släpa fram...
- Dessutom är det här en bra övning eftersom den ger ryttarkänsla, det är avslöjande och nyttigt att se hur bra man är på att välja rätt galopp. Man lär känna hästens galopp och man måste kräva att hästen svarar genast, säger Pia de Gysser.

Gör så här
Värm upp:
Värm upp och försök hitta en bra galopp. Kräv att hästen svarar genast, det har du igen under övningen. Bygg med plank, det ger ett massivare intryck och mjukare språng när du bygger så låga hinder.
- Det ska vara lågt så att du kan hålla på länge, bygg mellan 20 och 50 centimeter, säger Pia de Gysser.

Rid på volt:
Börja med att rida på volt och komma på planken. Fixa inte med antalet galoppsprång i början utan känn hur det går för just din häst. Se till att komma lika många gånger i båda varven.

Rid på fyrkant:
Rid hela varvet runt och vänd in från spåret. Det är svårare än när du ligger på volt. Använd ytterskänkeln.

Variera:
På en het häst eller en häst som behöver bli lydigare är det bra att lägga en volt efter första hindret.
För att få bättre eftergift kan du gärna flytta hästen för skänkeln mellan hindren.
Och se till att leka med tempot och vägen så att du kan få in olika antal galoppsprång mellan planken!


Syfte: Att skapa ryttarkänsla och lydnad.

Svårighetsgrad: Bas-medel. (Basnivå = att bara galoppera igenom - men om du flyttar hästen och lägger volt mellan har du gått upp till medelnivå.)

Tänk på det här: Sätt hästen i en bra grundgalopp från början, ett bra grundtempo som du kan variera utifrån. Börja inte med att korta, låt hästen komma igång. Bygg inte för högt så att du kan rida på många gånger.
 


På en het häst eller en häst som behöver bli lydigare är det bra att lägga en volt efter första hindret.


denna övning kommer från hipson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0