Markarbete med fantasi ger lydig häst

Svårighetsgrad: Bas

Markarbeta med fantasi

Med fantasi kommer du långt. För om hästen inte vet var den ska ta vägen kommer den att bli mer uppmärksam, och därmed mer lydig, säger tränaren Linda Edbohm.

Tipstack till: Linda Edbohm

Rid fram så här:
Rid fram i trav och variera travtempot. Variera på stora vägar och små, var påhittig i vägvalet. Ta till exempel åttor, små volter och stora volter. Variera dessutom tempot.
- Då skapar du bjudning, säger tränaren Linda Edbohm.
- Dessutom är det en bra övning som inte sliter på hästen eftersom bommarna är så låga.

Gör övningen så här:
Galoppera på "hindren" (det ska vara bommar på sockerbitar) samma sätt som i traven - variera alltså vägen, du kan rida på en åtta eller vända lite som du vill, försök hitta nya svängar. Hästen ska inte veta vart den ska hela tiden. Var noga med bjudningen, galoppen ska vara jämn genom svängen så att inte hästen tappar aktivitet.

Kolla att du kan rida kort, normal och stor galopp och att hästen är lydig. Hästen blir ofta lydig när du hoppat på det här viset eftersom den blir mer uppmäörksam när man inte rider samma väg hela tiden.

Rid utan stigbyglar
Tänk på sitsen, kontrollera hästen för sits och skänkel. Rid gärna utan stigbyglar. Hästen ska vara fri från handen. Den ska vara självbärig, i balans och lösgjord. Alla förhållningar, minskningar och ökningar görs för sitsen. Variera gärna sitsen, börja utan stigbyglar men kolla sen att du kan ha kvar kontrollen när du står i lätt sits.

Syfte:
Att få hästen lydig i olika växlar i galoppen. Att få hästen att följa på böjda spår och hålla aktiviteten ur böjda spår. Med den här övningen tränar du även avståndsbedömning.

Svårighet:
Alla kan göra det här. Det går att göra övningen svårare genom att bli bättre på precision och genom att korta och länga mer. Små volter försvårar också.

Tänk på det här:
Sitsen. Så att du får hästen för sitsen snarare än för handen. Fantisera med vägar och galopp, håll dig aktiv och fastna inte i samma tempo.

Lämplig för unghästar?
Rid ej för små volter och korta vägar.

Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson





denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0