Markarbete för smidighet, rörlighet och lydnad

Svårighetsgrad: Medel

Markarbete - inte minst för fälttävlan

Smidighet, rörlighet, lydnad - veckans markarbete tränar nästan allt. Extra bra för den som rider fälttävlan!

Tipstack till: Katarina Svedberg Sahlqvist
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

- Den här övningen har nästan allt. Ryttarna måste vara snabba och förbereda sig, plus att det krävs simultanförmåga. Hästarna blir smidiga, rörliga och lydiga, säger fälttävlansbanbyggaren och före detta ridskolechefen Katarina Svedberg Sahlqvist.
Hon gillar övningen när man håller träning för en grupp eftersom det är många olika moment, men det är ändå inte upplagt för krockar. Övningen går också att anpassa efter olika nivåer på ryttare. Men även den som tränar ensam "hemma" kan ha nytta av övnigen, eftersom det inte är så mycket att släpa fram i form av hindermaterial.
 
Tips: Om du helt vill vila hästen från hoppning eller om du vill hålla det hela på en lägre nivå, skippa studsen och bygg kavaletti på den linjen i stället.
 
Gör så här:
Rid i trav. Sväng på kavalettin, gå på nästa kavalettiserie på kortsidan, fortsätt sedan i trav mot studsen på långsidan. Rid sedan slalom mellan konerna. Gå på kavalettiserien och sväng ut mot spåret. Fatta galopp vid en punkt du bestämt, till exempel vid kortsidan eller i början av långsidan. Börja om igen.

För att öka svårighetsgraden, flytta hästen för innerskänkeln i svängarna före och efter kavalettiserien. Du kan också öka galoppen på långsidan för att få variation och ökad svårighetsgrad.
- Tänk på att förbereda och rida i ganska långsamt tempo för att hinna utföra övningen på rätt sätt. Det är lätt att det bara rinner iväg, säger Katarina.


Syfte:
Att öva simultanförmågan och att lösgöra hästen. Lydighet och rörlighet hos hästen är en bonus.

Svårighetsgrad:

Medel. Men du kan göra övningen lättare genom att lägga travbommar i stället för studs, och du kan göra den svårare genom att flytta hästen i sidled undan innerskänkeln i svängarna - på väg upp mot de olika bomserierna. Dessutom kan du göra ordentliga galoppökningar utefter långsidan, gärna i flera omgångar om du hinner.

Tänk på det här:

Förbered inför alla nya moment. Alla svängar är ganska tvära så om du inte förbereder ordentligt blir det lätt att hästen förböjer sig och rinner iväg. Sväng för ytterskänkeln och led med innerhanden.


Strecken vid svängarna vid E visar att du kan rida skänkelvikning i de svängarna. Du kan välja ännu fler svängar att rida skänkelvikning i när du fått koll på banan, se texten intill

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0