Lyft din framtunga LA häst

Svårighetsgrad: Medel

Lyft din framtunga LA-häst

Även hästar som nått LA- till Msv-nivå kan gå på bogarna ibland. Här får du redskap för att lyfta dem till rätt form.

Tipstack till: Lena Lilja
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
 
När hästen börjar komma upp i LA till medesvår klass, och inte riktigt hittat samlingen, kan det bli problem med framtunghet.
- Då när de precis står och väger, när de börjar kunna arbeta rätt med överlinjen och ryggen, kan de falla isär. De orkar inte med sig själva, säger Lena Lilja, B-tränare i dressyr.
Hon berättar att hon haft några tråkiga hästar i träning som hon har fått jättefina genom att göra förvänd sluta och ryggningar.
- De här övningarna ger ett otroligt gensvar, även om det tar några månader.
 
Om hästen remmar iväg är det toppen att arbeta med avsaktningar och ryggningar, för att den ska sänka bakdelen och lätta framtill. Att rygga stretchar också hästens rygg.
- Många går bet på ryggningar, men det är nyttigt för hästen, säger Lena.
För att inte tala om att vi är många som borde öva ryggningar oftare om vi ska få bättre poäng på dressyrbanorna...
- Tänk bara på att hästen måste kunna rygga för att du ska kunna begära ryggning. Fungerar det inte, ta hjälp från marken eller jobba för hand, säger Lena.
 
Denna vecka får du två övningar på mdelsvår nivå, se nedan. Serien har bestått av två omgångar för LC-LB (skritt och trav/galopp) samt denna övning. Nästa gång det är dressyr bjuder Lena Lilja på övningar för ekipage på högre nivå. 
 
 
GÖR SÅ HÄR:
 
1. Serpentiner med avsaktningar och ryggningar.
Jobba på serpentinbågar i trav och i galopp. I varje båge, lägg in en avsaktning eller ryggning.
- Ryggning är väldigt lösgörande, säger Lena. Men man märker att det här är det jobbigaste, ryggning och sidvärts är det de flesta går bet på.
Se till att hästen ryggar med diagonala benpar. Ena frambenet ska gå bakåt samtidigt som andra sidans bakben.
 
2. Serpentiner med enkla byten.
Jobba på serpentiner och gör enkla byten i varje båge (sakta alltså av till skritt några steg innan du fattar ny galopp). Om hästen lägger sig på, lägg gärna in en ryggning i skrittpartiet.
Du kan antingen rida "rätt" galopp i bågarna eller förvänd. Den förvända galoppen kan ge mer när det gäller formen, förutsatt att du och hästen klarar av det.
 
3. Lösgör på långsidorna.
Fastna inte bara på volter när du ska lösgöra! Börja med öppna direkt ur svängen, rid några steg, ställ och böj sedan om men ligg kvar med bakdelen på spåret och framdelen innanför - då rider du en förvänd sluta. Rid förvänd sluta några steg, ställ sedan om till öppna igen. Flexa på det här sättet på långsidorna.
 
4. Öppna och förvänd sluta i galoppvolt.
Rid i öppna på en galoppvolt som är cirka 20 meter i diameter. Ställ om utåt så att det blir förvänd sluta och minska med utåtställd häst. Minska så långt du och hästen klarar av. Ställ sedan om hästen och flytta ut den för innerhjälperna. Repetera ett par gånger och rid sedan samma övning i andra varvet.
 
5. Jobba från kvartslinjerna.
Rid öppna på kvartslinjen. Rid ut mot spåret i skänkelvikning. Rid sedan öppna på spåret. Lägg en volt i slutet av långsidan, 8-10 meter stor.
- Det här får hästen att arbeta en längre sträcka med inre bak. Hästen lär sig att ge efter och arbeta med ryggen. Övningen gör det lättare att hålla kvar hästen i formen lite längre, det stärker upp hästen lite mer.
På andra långsidan kan du rida förvänd sluta i stället för öppna. Rid förvänd sluta på kvartslinjen, rid skänkelvikning ut mot spåret och fortsätt sedan i förvänd sluta på spåret.


Syfte:
Att stärka hästar som kommit lite längre, men ändå inte lättat av fram. Övningarna få dessa hästar att arbeta i en bättre form.

Svårighetsgrad:

Medel - avancerad (LA-Msv).

Tänk på det här:

Nu har du börjat kräva lite mer av hästen. När hästen arbetat i kortare form måste du gå ut på en "rida lätt-volt" emellanåt och stretcha den. Så fort du klämt ihop hästen måste du lägga ner den och stretcha den för att behålla elasticitet.

Tips:

Du kan gärna lägga fram bommar och trava över, emellan de här lite svåra övningarna. Om hästen är jätteduktig måste du göra likadant och vara jätteduktig åt den!


Övning 1.


Övning 2.

Övning 3.


Övning 4.

Övning 4.


Övning 4.


Övning 5.


denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0