Långsamma övergångar förbereder saxen

Svårighetsgrad: Avancerat

Ridövning: Långsamma övergångar förbereder saxen

Saxen är en av de svåraste rörelserna i Grand Prix och den dyker upp i en enklare variant i Intermediaire. Det här är en övning som förbereder och förbättrar saxen.

Tipstack till: Jan Brink

 

Det här är en ridövning för ekipage på ganska hög nivå och det krävs att både galoppslutor och byten sitter innan man börjar arbeta med den. Övningen är en av Kyras favoritövningar för att få övergångarna mellan galoppslutorna i saxen bättre och med mindre "svaj".
- Man glömmer ofta att bytet är ett språng, när man rider saxen och det är lätt att man inte hinner räta upp hästen innan bytet och därmed inte får över hästens bakdel, säger Jan Brink.

Förberedande arbete
Förbered själva övningen på följande sätt:
Kom i galopp, vänd in på diagonalen och rid sex språng i galoppsluta, därefter rakt fram i fyra steg och sedan ytterligare sex steg i samma galoppsluta. Upprepa några gånger tills du känner att du har kontroll på hästens kropp.

Flytta över bakdelen
Nästa steg är att rida in på diagonalen i vänster varv och därmed i vänster sluta. Rid slutan fram till kvartslinjen där du flyttar över bakdelen och rider vänster sluta rakt fram några steg. Räta ut hästen, gör ett byte och rid därefter ut i höger sluta.
Minska efterhand antalet steg du rider sluta rakt fram.

Lämplig för unghästar?
Nej

 


Förberedelsen.
 

Slutgiltig övning.

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0