Kryssformation ger valmöjligheter

Svårighetsgrad: Bas

Hinder i kryssformation ger variation

Det här är en rolig hinderuppställning som du exempelvis kan använda om du vill träna banhoppning utan att dra fram en massa hindermaterial. Övningen innebär nämligen minimalt med banbyggnad, men ganska många variationsmöjligheter!
 

För att kunna ställa upp hindren på det här sättet behöver du något att ha i mitten, som fungerar som gemensamt "hinderstöd" för de fyra hindren. Det kan vara en tunna, en "sockerbit", halmbalar eller liknande. Viktigt är att hindren inte sitter fast i mitten, samtliga hinder ska gå att riva i båda ändar och från båda håll.
I andra änden av hindren ställer du hinderstöd, det vill säga sammanlagt fyra stycken.

Relativt fast höjd
Den här formationen är svår att höja och sänka eftersom "stödet" i mitten är gemensamt. Därför passar den bäst till övningar där det är vägar och anridning, inte själva sprången, som tränas. Då kan man låta hindren vara saxar/kryss under uppvärmningen och sedan höjer man upp dem till rättuppstående hinder, som man behåller på en och samma (låga) höjd, under själva träningspasset.

Trav eller galopp
Hur kan då träningen läggas upp? Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Hindren kan hoppas i trav eller i galopp och med eller utan hjälpbommar före och efter (se bara upp så att bommarna inte hamnar i vägen när du växlar hinder).

Kan hoppa genom krysset
Du kan träna stora eller små svängar, hoppa hindren från olika håll och i olika ordning. Det går till och med att hoppa igenom själva krysset, då blir det något av ett fälttävlansinspirerat titthinder (tänk på säkerheten så att hästen inte kan skada sig på någon av hinderdelarna)!
Ett sätt att ta sig an hindren är att rida serpentinbågar över dem i olika riktning. Ett annat sätt är att sätta ihop dem till en liten bana.

Anki Yngve
 


SYFTE
Uppställningen kan användas till olika syften och övningar, men passar speciellt bra när man vill träna på vägarna mellan hindren och på olika typer av svängar och anridningar.

SVÅRIGHETSGRAD
Går att variera.

VIKTIGT!   
Tänk på säkerheten för häst och ryttare när du väljer ut "mittenstödet" för övningen. Det får inte finnas utstickande delar som kan orsaka skador om ryttaren ramlar av eller hästen stannar/river.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Välj enkla vägar, hoppa ej i mitten, rid stora vägar.


Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0