Kondition, koordination och snärt i benen

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Kondition, koordination och snärt i benen

En serie med studs och en serie med ett galoppsprång mellan hindren ger hästar med snärt i benen - särskilt om du bygger lite kort. En annan fördel med veckans markarbete är att ponnyer och stora hästar kan träna tillsammans.

Tipstack till: Pia de Gysser
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Kondition, koordination och smidighet - det får man av veckans övning i markarbete som kommer från Pia de Gysser.
Hon har ofta ponnyer och stora hästar i samma grupp och då är den här övningen bra. Dessutom kan duktigare ryttare träna med dem på lite lägre nivå, eftersom man kan välja väg och variera övningen.
­- Jag gillar övningar på böjt spår, de kräver mer av ryttaren, säger Pia de Gysser.

Ska tänka själv
Hon försöker att få ryttarna att känna efter och anpassa sig själva under sina träningar.
- Jag vill att ryttarna ska tänka själva så att man kan ta med sig det när man ska rida nästa gång. Annars är risken att man bara gör som man blir tillsagd utan att man förstår vad som är bra för just den egna hästen och vad man borde träna och tänka på.
Att bygga lågt är bra för den filosofin, eftersom ryttarna kan komma många gånger utan att det sliter för mycket på hästarna. Men den här övningen är ganska jobbig för hästarna ändå, så håll inte på för länge, tipsar Pia de Gysser.
Eftersom avstånden är korta ger övningen snärtiga hästar, något som kan vara extra värdefullt om du har en häst som är lite långsam.
 
Gör så här:
Om du vill börja på basnivå, ha bommarna på marken. Efter uppvärmningen är det bara att rulla runt på fyrkantspåret och komma på bommarna/hindren (hindren kan vara mellan 20-50 centimeter när du bygger upp dem). Sikta på mitten av bommarna och se till att hästen inte glider utåt.
 
När du kommit på fyrkantspåret i båda varven kan du börja rida en åtta. Då bryter du av till trav i god tid före travbomsserien och fattar galopp efter den. Åt andra hållet av åttan kan du välja om du vill bryta av till trav eller fortsätta galoppera över bommen.
 
Bygg gärna två travserier med olika avstånd bredvid varandra - då får du en ännu större precision och en lydigare häst eftersom du måste få traven exakt som bommarna. (Om det är små ponnyer och stora hästar i samma grupp kan man anpassa travserierna efter det och välja bara den ena travserien varje gång.) Bygg inte för kort mellan travbommarna så att du tvingas ta bort traven. Avstånden vi angett är exempel.
 
Rid inte för många gånger på den här övningen eftersom den är ganska jobbig för hästarna.


Syfte: Att få snärtiga hästar - och ryttare som kan hålla vägen.

Svårighetsgrad: Bas-medel. Går att variera.

Tänk på det här: Gör det inte för svårt i början, ta eventuellt mer normala avstånd då (se nedan), ha bra galopp.

Bra för unghästar? För unghästar kan du bygga mer "normala" avstånd, det vill säga 6,5 meter mellan hindren i serien och 3,10 i studsen.
 


Tänk på att inte rida övningen för många gånger, den är krävande för hästen.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0