Klockan-lösgör de flesta hästar

Svårighetsgrad: Medel

Klockan – lösgör vilken häst som helst!

 

Tipstack till: Tina Andersson

Klockan är en mycket tvär sidvärtsrörelse där hästen ska vara helt rak i kroppen. Det allra bästa är om man kan ta hjälp av en tränare eller en annan kompis som kan vara mittpunkten. I annat fall kan man använda sig av en kon i mitten.
Tänk att tränaren eller konen ska vara klockans mittpunkt och du själv och hästen är visarna. Hästen ska ha pannan mot mittpunkten och vara helt rak i kroppen och lite ställd åt vänster om du rider undan vänster skänkel och åt höger om du rider undan höger skänkel.

Steg för steg
Flytta hästen långsamt, steg för steg åt sidan. Det är viktigt att den är helt rak i kroppen. Målet är att den ska ta stora kliv med bakbenen över och förbi. Sitt rakt över hästen.
När du känner att hästen är rak och flyttar sig villigt och kontrollerat undan dina hjälper rider du ut rakt fram i skritt.

Rid fram i trav
Nästa steg är att återigen flytta hästen steg för steg, men i stället för att rida ut rakt fram i skritt komma fram i en kort, samlad trav. Målet här är att hästen ska vara mellan hjälperna och verkligen trampa till och sätta under sig i igångsättningen. Det är en jobbig övning för hästen, så håll inte på för länge.

Tvära mot sargen
Har man ridit Klockan så kan man fortsätta att arbeta på ett liknande sätt längs långsidan på ridbanan. Hästen blir mjuk som smör.
Övningen rids i skritt. Hästen ska vara helt rak i kroppen, ställd i nacken från rörelseriktningen och flytta sig steg för steg sidvärts. Hästens panna ska vara mot ridhusväggen eller ridbanans staket. Ryttarens vikt ska ligga mitt över hästen, möjligen med lite mer vikt på det "yttre bakbenet".

Effektiva övergångar
Var noga med att hästen är helt tvär mot väggen eller staketet. När du känner att hästen flyttar sig villigt och kontrollerat flyttar du den så att den är parallell med väggen och kommer fram i en samlad trav. Var noga med övergångarna! Hästen ska gunga in i traven. Trava igenom hörnet, gör en noggrann avsaktning och upprepa övningen längs nästa långsida.

Lämplig för unghästar?
Nej

Tips!
Ganska annorlunda övning, känn av hästen under övningen hur den svarar, håll ej på för länge.

 


Klockan. Avbryt och rid rakt fram när hästen flyttar sig som du vill. 
 

Annan variant av kraftig tvärning, denna gång mot väggen eller staketet

 

Framdelsvändningar i all ära, det är en bra lösgörande rörelse. Men vill man både lösgöra och skapa energi i bakdelen är "klockan" helt enkelt klockren!

Denna övning kommer från Hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0