Jämna galopsprång genom lång serie

Svårighetsgrad: Medel

Öva jämn galopp i lång serie

Det här är en övning som både övar ryttarens position och får hästen att bli mjuk och jämn i galoppen. Den kan vara något tröttande för en otränad häst, så tänk på att sluta i tid.

 Tipstack till: Ann Liwing/Johanna Unghanse

Den här övningen består av fem stycken låga räcken placerade på den slutna delen av en volt. Övningen rids i galopp och under framridningen kan du ersätta hindren med bommar som ligger på marken. 

Små hinder räcker
Avståndet - 5,5 meter mellan varje hinder - är tänkt för en normalstor häst och blir ett ganska kort avstånd. Man kan anpassa avståndet genom att rida längre in eller längre ut på bågen. För en ung eller oerfaren häst räcker det med väldigt låga hinder medan en mer erfaren häst kan hoppa något högre. Tänk på att hästen kan få lite mjölksyra, så lägg in skrittpauser.

Bromsar heta hästar
Övningen är bra både för lite lata hästar, eftersom de automatiskt får igång galoppen, och för heta hästar eftersom de inte kan rusa genom serien. Tanken är att hästen ska kunna hålla samma jämna galopp genom serien som på resterande delen av volten.

Tänk på sitsen
Som ryttare är den här övningen bra eftersom den ger dig tillfälle att fokusera på din sits och position. Det är viktigt att du inte faller framåt och får hästen i framvikt. Eftersom hindren ska vara ganska låga behöver du inte stå särskilt högt i stigbyglarna, tänk trepunktssits och lätt kontakt med sadeln.

Karin Belin
 


SYFTE
Lär ekipaget att hålla samma tempo och jämna galoppsprång genom serien. Ger hästen ett fint "stamp" i galoppen.  

SVÅRIGHETSGRAD
Ekipage på ungefär lätt till medelsvår nivå.
 
VIKTIGT!
• Fall inte fram med ditt överliv, ryttaren ska ha nära kontakt med sadeln genom kombinationen.
• Låt inte hästen glida ut för mycket mot väggen i slutet av kombinationen.
• Håll hellre hindren lite för låga än för höga.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Börja med tre väldigt låga bommar/hinder för att senare kunna bygga på när hästen börjar bli stark. Man kan välja ytterspår - lite längre.


Denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0