Grunda serpentiner balanserar hästen

Svårighetsgrad: Medel

Grunda serpentiner balanserar hästen

Det är inte konstigt att serpentiner är många tränares favoritväg. Serpentinerna går nästan att variera i all oändlighet och de gör hästen uppmärksam och lösgjord.

Text: Emma Rost
Ridskiss: Linda Eriksson

Grunda serpentiner rids som tre bågar över ridbanan, med den stora skillnaden från "vanliga" serpentiner att man aldrig går ut till fyrkantsspåret. I stället vänder man redan vid kvartslinjerna vilket gör att bågarna bara blir 10 meter. Det blir nästan som att rida slalom.

Ryttaren måste se vägen hela tiden och följa med i rörelsen med huvud och axlar för att hjälpa hästen göra vändningarna, som kommer snabbt på hela tiden. Det är också en bra träning att bli lite snabb och koordinerad i sina hjälper.

Börja gärna övningen i skritt, så att du hittar vägen. Var noga med att göra en halvhalt och ställa och böja om hästen mellan bågarna. Har du svårt att hitta kvartslinjen kan det hjälpa att ställa ut ett par koner som markerar linjen på båda sidorna av medellinjen.
När vägen sitter är det dags att rida övningen i trav. Även här är det väldigt viktigt att göra en halvhalt mellan varje båge och att noggrant ställa och böja om hästen. Halvhalterna hjälper till att balansera upp hästen, men försök att inte tappa "flytet" i rörelsen. Bågarna lösgör hästen i båda sidorna och efter en stunds ridning kommer hästen att vara mjuk och fin.

Syfte: Att balansera upp hästen och få den lösgjord

Svårighetsgrad: Lätt B och uppåt

Tänk på: Att växla varv när du rider övningen så att det blir lika många bågar åt båda hållen.
Ryttaren måste tänka på vikthjälperna, så att inte vikten hamnar efter de övriga hjälperna och därmed hindrar hästen i rörelsen. Glöm heller inte att titta dit du ska.

Lämplig för unghästar?
Ja

Tips!

Tänk på att hästen kan vilja öka i trav, rid i lite lugnare tempo.

 

 


denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0