Från sluta in i skrittpiruette

Svårighetsgrad: Medel

Från sluta till skrittpiruett

Det här är en enkel övning för att träna både slutor och skrittpiruett. Just slutor och skrittpiruetter passar bra att kombinera eftersom hästen korsar benen på samma sätt. Övningen blir samlande.

Tipstack till: Stora boken om ridning
Skiss: Linda Eriksson
Text: Emma Rost

Värm upp hästen i alla gångarter innan du börjar rida övningen. Rid gärna lite skänkelvikningar också för att få hästen lösgjord och riktigt varm. Börja sedan i skritt. Rid en sluta längs kvartslinjen med bakdelen i cirka 30 graders vinkel mot spåret. Strax efter mitten på ridbanan går du in i en skrittpiruett. Hästen ska behålla framåtbjudningen och gå kvar i en regelbunden skritt.

I slutet av piruetten går du över till en sluta på diagonalen och rider ut till spåret. Upprepa övningen i andra varvet.

När det fungerar i skritt kan slutorna ridas i trav. Lägg ner lite jobb på övergångarna mellan trav och skritt. Hästen ska samla sig lite extra i övergången, utan att tappa energin. Det går också att variera övningen genom att rida mellantrav på diagonalen ut till spåret efter skrittpiruetten.

Nivå: Lätt A-Msv
Syfte: Träna samling. Ryttaren får möjlighet att träna koordination av sina hjälper.
Tänk på: Övergångarna mellan slutorna och skrittpiruetten ska vara smidiga och att hästen inte ska tappa takten i skritten.
Lämplig för unghästar? Nej



denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0