Enkla byten på en liten fyrkant

Svårighetsgrad: Avancerat

Enkla byten på liten fyrkant

Galopp är ämnet för dagen - och enkla byten. Fyrkanten på 20 x 20 meter börjar bli bekant, och kanske börjar den ge resultat i träningen?

Tipstack till: Lisa Ingelstam
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
- Jag vill inte ha transportsträckor - utan mer grundridning. Det är faktiskt en helhet man håller på med. Känns hästen lika på tyglarna? Känn efter. Det kan räcka med att man rider en långsida innanför spåret, det kan vara nog så svårt, säger C-tränaren i dressyr - Lisa Ingelstam.
 
Gör övningen med tränare
I den här veckans övning är det vanligt att ryttaren stöter på lite protester från sin häst. Därför bör man ha en tränare eller en duktig åskådare på plats. 
- Man kan stöta på att det blir obekvämt. Framför allt en häst som gått LA och som ska in i mer samling kan ge lite reaktioner, de vill slå sig fria. Då är det viktigt att ha någon på backen som kan tala om ifall man ska backa bandet eller rida igenom det. Det är en viktig avvägning som man måste ha hjälp med, så att man inte går över gränsen.
Övningen blir ganska intensiv. 
- Intensiva övningar kan göra ridningen starkare och starkare, och hästen fattar inte vad den ska göra. I grund och botten handlar det om att ha ordning på sin sits, så att hästen blir lättare och lättare. 
Vanliga misstag är att ryttaren tappar sin mellandel och att vikten hamnar fel, att ryttaren viker sig och så vidare.
- Och om hästen gör motstånd blir det lätt att ridningen hamnar i tyglarna. Ryttaren kanske tror att hästen har en svår sida - men det kan vara att den inte är bärig.
  
Låt linjerna göra jobbet
I veckans övning, försök tänka lite större, säger Lisa. 
- Låt det bli tokigt ett tag, man måste lära sig alfabetet från början och man måste få öva några gånger innan det sitter. Så att man inte nöter och nöter för att hästen ska bli mjukare i innersidan, till exempel. Låt systemet och linjerna göra jobbet.
Lisa har under tre tillfällen tagit med Hippsons läsare på en enkel övning som kan ge kanonfina hästar, och i dag kommer avslutningen med enkla byten. (Föregående övningar hittar du här: skritt, trav och galopp.)
 
 
Gör så här:
A. Rid på ett fyrkantsspår på 20 x 20 meter i galopp, men vänd rätt upp från öppna delen mot kortsidan. Lägg en volt mellan medellinjen och fyrkantens sida. Rid bogen in på långsidorna. Rid i samma varv hela tiden. 
Du kan lägga volten tidigt utefter medellinjen, lägger du en volt tidigt kan du hinna med en volt till.
 
B.
Gör volten tidigare, så att du får plats med två volter på en medellinje. Efter första volten, rid bogen in eller på rakt spår, fram till nästa volt. Ta hjälp av volten för att få ihop hjälperna.
Därefter är det dags att lägga in de enkla bytena. Börja samla redan i första volten, gå ner i skritt, fatta ny galopp och lägg en volt åt den nya galoppsidan (det enkla bytet sker vid punkten på skissen). 
Du kan också göra byten i språnget på de här linjerna om du avancerad.

 

Syfte:
Att träna inför byten, öva samling och att få till en effektiv galoppövning som ger uppmärksamma och avslappnade hästar.


Svårighetsgrad:
Avancerad.

 

Tänk på det här:
Ha någon på backen i början när du rider den här övningen, som kan hjälpa dig med hur du ska göra om hästen reagerar när det blir intensivt. När man börjar komma in i mer kroppsarbete kan hästen gå emot, och då är det bra att veta om du ska backa bandet eller "rida igenom".


Övning A.


Övning B.

 denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0