Bomövning som ger dig koll på yttersidan

Svårighetsgrad: Medel

Bomövning som ger dig koll på yttersidan

Den där yttersidan kan vara svår att få koll på och handen på hjärtat, när kontrollerade du senast att den var helt med? Ridövningen med bommar på bågar, som sedan kompletteras med volter, ger ett tydligt kvitto på om yttersidan är med eller inte. Dessutom tycker hästarna att den är superrolig.

Tipstack till: Tina Andersson

 

Lägg ut bommar på ett bågformat spår en bit in från fyrkantsspåret, som bilden visar. Använd tre bommar i varje serie, lägg dem lite som en solfjäder, och avsluta med en serie på rak linje. Mellan första och andra serien är det lämpligt med ett avstånd på cirka nio meter och mellan andra och tredje serien cirka sex meter. Till den sista serien kan avståndet vara ganska valfritt, viktigast är att man hinner rakställa hästen.

Rids i trav
Rid serierna i trav och mitt på bommarna. Tänk på att vända med bogen först och att använda ytterhjälperna samtidigt som hästen ska formas runt innerskänkeln. Efter första serien, gör en halvhalt, rakrikta, ställ om och böj hästen i det nya "varvet". Vänd med ytterhjälperna även här och få framdelen att leda vägen. Är det problem med att få med yttersidan kan hästen vara rakare i halsen, eller till och med något motställd.
Efter den sista solfjäderserien ska hästen rakriktas och ridas rak över de sista bommarna. Tryck gärna på lite framåt. Rid genom hörnet och byt varv på lämpligt sätt, till exempel snett igenom, för att komma tillbaka till utgångsläget.

Svårare varianter
När det funkar med de ursprungliga bågarna kan man öka svårighetsgraden genom att rida längre ut på bomserierna, där avståndet mellan bommarna är större. Hästen måste kliva på lite extra och den aktiverar sina bakben, samtidigt som den måste böjas mer i innersidan för att få till bra bågar.
För att ytterligare öka svårighetsgraden lägger man in små volter i varje båge. Volterna ska vara mellan åtta och tio meter i diameter. Här får man verkligen kvitto på om yttersidan är med eller inte! Vänd direkt in på volten efter serierna, lägg fokus på att få med yttersidan.

Stimulerar bjudningen
Hästarna brukar gilla den här övningen eftersom det händer grejer hela tiden. Dessutom gör bommarna att även hästar med lite sämre bjudning brukar bjuda till lite extra.

Lämplig för unghästar?
Var försiktig med att rida små volter på unghästen.

Tips!
Avstånd i cavalletti i mitten av bommarna ca 1,20 m, innerkant 0,90- ytterkant 1,40 m.

 


Rid bågar över de tre första bomserierna och därefter rakt fram på rakt spår över de sista bommarna.
 

 

För att göra det hela svårare kan man lägga in volter i bågarna.

denna övning kommer från Hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0