Bli expert på att hoppa linjer

Svårighetsgrad: Bas

Bli expert på att hoppa linjer

På tävling kommer vissa standardlinjer tillbaka. Ridläraren Thomas Mattsson ger dig verktygen för att lära dig linjerna "utantill".

Tipstack till: Thomas Mattsson
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Linjerna som ofta kommer på tävling ska man bara kunna. Avståndstabellen ska också sitta som ett rinnande vatten, så att man när man stegar och går banan riktigt kan känna i kroppen hur man ska rida och på hur många galoppsprång. Den som ger oss de här tuffa beskeden är ridläraren Thomas Mattsson, som håller hoppträningar i bland annat Värmland, Stockholm och Norge.
- Det finns de som skyller på kortgalopperade hästar och vill ta fler språng på en linje. Men det blir bara problem när man kommer upp i klasserna, man måste kunna rida på det tänkta antalet språng. Annars får man stora problem i kombinationer, säger Thomas.
Om man kan sina avstånd och är van vid att rida på ett visst antal språng kommer också självförtroendet att öka.
- Det ökar tryggheten hos ryttaren när han eller hon kan det här! En hel del nervositet försvinner när du är säker.
Proffs är världsmästare på linjer. De vet alltid hur de ska rida. Banbyggaren ställer en fråga - "Hur löser du det här?" - och ryttaren svarar. Om vi lär oss linjer på en basnivå blir det självklart efter det.
 
Gör så här:

 
Skiss 1.

Här är det fem normala galoppsprång mellan hindren. Rid linjen från båda håll och öva dig på att komma rätt. Kommer du fel måste du rida för att korrigera det. Har du svårt att räcka fram måste du öka galoppen lite. Kommer du in för trångt måste du korta den något. Galoppen ska regleras redan i anridningen så att du inte behöver gasa eller bromsa så mycket mellan hindren.

Skiss 2.

Det här är en standardlinje på böjt spår, som ska ridas på sex galoppsprång. Rid linjen åt båda hållen. Tänk på att hästen inte ska gena eller gå ut åt sidan.
Du kan däremot anpassa hur du rider linjen om du har en kortgalopperad eller långgalopperad häst, för att avståndet ska passa bättre. Något som inte går på raka linjer.

 

Syfte:
Att bli säker på linjer inför tävling. Övningen ger dessutom trygghet. Du lär dig att känna vad du ska göra om du till exempel hoppar in för långt från första hindret - då vet du att du måste öka lite mellan hinder ett och två.

Svårighetsgrad:

Bas.

Tänk på det här:

Plugga in avståndstabellen för olika antal galoppsprång. Att 21 - 21,5 meter innebär 5 normala galoppsprång ska exempelvis sitta i ryggmärgen.

Skiss 1.



Skiss 2.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0